DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, nu a exclus joi o amânare a Brexit-ului după data de 29 martie pentru a permite votarea legilor necesare pentru punerea sa în aplicare, dacă acordul dintre Londra şi UE este aprobat târziu, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Este adevărat că dacă vom finaliza cu aprobarea unui acord în zilele de dinainte de 29 martie, s-ar putea să avem nevoie de mai mult timp pentru adoptarea legislaţiei necesare”, a recunoscut Hunt la BBC Radio 4.


Citește și: Procurorii americani ‘se țin scai’ de jurați: ‘Nu-l lăsați pe El Chapo să scape!’

„Însă dacă vom reuşi să facem progrese mai devreme, atunci acest lucru nu va mai fi necesar. Nu putem şti, la acest moment, care dintre scenarii se va produce”, a adăugat el.

Orice solicitare de amânare trebuie aprobată de celelalte 27 de state membre al Uniunii Europene.

În contextul apropierii date prevăzute pentru Brexit, guvernul britanic ia în considerare anularea vacanţei parlamentare de o săptămână programată în februarie sau prelungirea şedinţelor de dezbateri din parlament.

Din cele 13 legi care trebuie adoptate înaintea Brexit-ului, cinci au fost promulgate, iar opt mai trebuie votate. Dezbaterile nu au început pentru unele, între care şi legile privind mediul şi bunăstarea animalelor, conform datelor compilate de centrul de reflecţie Institute for Government.

Citește și: Un vas plin cu migranți a naufragiat în Marea Caraibilor: Șapte morți și 23 de dispăruți

În faţa ostilităţii unor deputaţi britanici faţă de acordul de divorţ convenit cu UE, premierul conservator Theresa May a spus marţi că vrea să redeschidă negocierile asupra înţelegerii pentru a obţine concesii susceptibile de a aduna o majoritate în Camera Comunelor.

Însă până acum Uniunea Europeană a transmis un refuz ferm.

În lipsa unui acord, Marea Britanie riscă să părăsească blocul comunitar fără plasă de siguranţă, un scenariu de care se tem mediile economice.