DISTRIBUIȚI
afp

Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt a afirmat vineri că acordul premierului Theresa May privind Brexit-ul poate fi aprobat de către parlament dacă Uniunea Europeană oferă clarificări că aranjamentul de tip ”backstop” privind Irlanda de Nord va fi temporar, relatează agenţia Reuters, scrie agerpres.

”Backstop-ul” reprezintă o plasă de siguranţă destinată să prevină revenirea la controalele de frontieră între Republica Irlanda, membră a UE, şi provincia britanică Irlanda de Nord. El reprezintă cel mai mare obstacol pentru acordul dintre Londra şi UE de ieşire a regatului din blocul comunitar.


Citește și : Trump consideră că democrații sunt responsabili pentru „shutdown”-ul din SUA

Premierul May a amânat votul asupra acordului său privind Brexit-ul la începutul acestei luni, după ce a admis că parlamentul îl va respinge. Parlamentarii urmează să discute despre acord din nou luna viitoare, urmând ca votul să aibă loc începând din 14 ianuarie.

Parlamentul este profund divizat, cu susţinători şi opozanţi ai Brexit-ului ce se opun acordului premierului May, care încearcă să menţină relaţii strânse cu UE.

Marea Britanie urmează să părăsească blocul comunitar pe 29 martie 2019 şi impasul a sporit riscul unui Brexit fără un acord şi a dus la înmulţirea apelurilor de organizare a unui al doilea referendum.

Jeremy Hunt a afirmat că acordul ar putea fi votat de către parlamentari dacă UE face cunoscut în mod clar că ”backstop-ul” irlandez va fi limitat în timp.

Criticii se tem că ”backstop-ul” va bloca Marea Britanie într-o uniune vamală cu UE la nesfârşit, în timp ce lideri europeni au spus că ei nu vor renegocia tratatul.

Citește și : Secretarul general al NATO va efectua o vizită ofială în Georgia în martie 2019

”Dacă (backstop-ul) este temporar, atunci parlamentul poate trăi cu aceasta”, a declarat Hunt la radio BBC.

Dacă acordul premierului May eşuează, miniştri importanţi sunt divizaţi în legătură cu ceea ce s-ar putea întâmpla. Unii sugerează că ar trebui luat în considerare un alt referendum, în timp ce alţii, inclusiv Hunt, sunt în favoarea gestionării Brexit-ului fără un acord. Theresa May este de părere că nici una dintre opţiuni nu este viabilă.