DISTRIBUIȚI
Politico Europe

Fostul lider al Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a anunţat marţi că a fost reprimit în partid după ce fusese suspendat în urma unui raport exploziv privind antisemitismul din cadrul acestei formaţiuni politice britanice, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Sunt încântat că am fost reintegrat în Partidul Laburist”, a declarat Jeremy Corbyn pe Twitter, solicitând partidului să „se unească acum pentru a se opune şi a învinge guvernul conservator profund nociv”.


Citește și : Autorităţile franceze AU DĂRÂMAT o tabără de migranţi ilegală de lângă Stade de France – VIDEO

Zguduit ani de zile de incidente repetate şi o serie de demisii, Partidul Laburist a făcut obiectul unei anchete a unui organism independent, care a prezentat la sfârşitul lunii octombrie concluzii privind eşecuri „de neiertat” rezultate din „lipsa de disponibilitatea de a aborda antisemitismul”.

Politicianul foarte de stânga Jeremy Corbyn, în vârstă de 71 de ani, a fost suspendat pentru că a pus la îndoială o parte din aceste concluzii şi a reproşat criticilor din partid dar şi presei că exagerează antisemitismul existent sub conducerea sa (din 2015 până în 2020).

Această decizie a fost anulată de comisia pentru litigii a Comitetului Executiv Naţional (NEC) al Partidului Laburist, organul de conducere al formaţiunii politice.

Criticată de oficialii laburişti evrei, această reintegrare a fost, de asemenea, prost primită şi de noul şef al partidului, Keir Starmer.”Ştiu că aceasta este o altă zi dureroasă pentru comunitatea evreiască şi pentru acei membri laburişti care au luptat atât de mult împotriva antisemitismului”, a spus el pe Twitter. Starmer şi-a reiterat angajamentul de a face din partid „un loc sigur pentru evrei” şi a solicitat stabilirea unei „proceduri independente de plângeri cât mai curând posibil” anul viitor.

Înaintea şedinţei NEC, Jeremy Corbyn a emis o declaraţie prin care şi-a clarificat observaţiile şi a dat asigurări că „îngrijorările cu privire la antisemitism nu sunt ‘exagerate'”.”Ceea ce am vrut să spun a fost că marea majoritate a membrilor laburişti au fost şi continuă să fie nişte antirasişti angajaţi, care se opun profund antisemitismului”, a adăugat el, spunând că regretă „răul pe care l-a cauzat această problemă comunităţii evreieşti”.

Citește și : Justiţia spaniolă a găsit conturile SECRETE ale fostului rege Juan Carlos

După suspendarea lui Jeremy Corbyn, Keir Starmer a evitat să fie acuzat de faptul că ar urmări să „cureţe” formaţiunea politică de opoziţie şi să o ameninţe cu un ‘război civil’, în condiţiile în care Jeremy Corbyn, care a continuat să fie deputat, se bucură de o puternică popularitate în bazinul militant al susţinătorilor Partidului Laburist.

Starmer a preluat conducerea partidului în aprilie, angajându-se să-l unifice şi să combată antisemitismul.

Ancheta realizată de Comitetul pentru egalitate şi drepturile omului (EHRC) a reproşat echipei lui Corbyn că a minimalizat sau a ignorat plângerile laburiştilor evrei după o avalanşă de afirmaţii antisemite online sau în cadrul reuniunilor partid sau chiar că a intervenit uneori activ în favoarea unor aliaţi strategici.