DISTRIBUIȚI
Jens Stoltenberg

 Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, l-a invitat luni pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, să se exprime în faţa Congresului SUA la 3 aprilie pentru un „mesaj de prietenie”, într-un moment în care aliaţii europeni se arată neîncrezători faţă de Donald Trump, relatează AFP, potrivit agerpres.

Invitaţia lui Nancy Pelosi ca Jens Stoltenberg să susţină un discurs în faţa congresmenilor la Washington, în data de 3 aprilie, la ora 11:00 (15:00 GMT), a fost făcută în numele liderilor republicani şi democraţi din Congres.


Citește și: Washingtonul își retrage TOT personalul diplomatic rămas în Venezuela

„În această perioadă critică pentru SUA, NATO şi Uniunea Europeană, Congresul şi poporul american sunt nerăbdători să asculte mesajul dvs. de prietenie şi de parteneriat, în timp ce lucrăm împreună pentru a ne întări alianţa crucială şi a face ca pacea în lume să avanseze”, i-a scris Nancy Pelosi lui Jens Stoltenberg.

De la venirea sa la Casa Albă, preşedintele republican Donald Trump le cere mereu partenerilor din NATO să îşi sporească bugetele militare.

De asemenea, i-a luat prin surprindere pe aliaţi când şi-a anunţat, în decembrie, decizia unilaterală de a retrage trupele americane din Siria.

Iar de la mijlocul lunii ianuarie, statele europene îşi exprimă tot mai deschis îndoielile privind ataşamentul lui Trump faţă de NATO, după apariţia unor informaţii în New York Times conform cărora preşedintele american le-ar fi mărturisit în mai multe rânduri unor înalţi oficiali americani că el nu mai vede importanţa NATO şi că SUA ar trebui să se retragă.

Citește și: Abdelaziz Bouteflika renunță să mai candideze pentru un nou mandat de președinte și amână alegerile din Algeria

Apelul lui Donald Trump către alte ţări membre ale NATO de a-şi spori cheltuielile militare a funcţionat, a declarat Jens Stoltenberg la sfârşitul lunii ianuarie.

„Până la sfârşitul anului viitor, aliaţii din cadrul NATO ar urma să adauge” circa „100 de miliarde de dolari suplimentari pentru Apărare”, a spus el la postul Fox News.