DISTRIBUIȚI
Jens Stoltenberg

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a susținut joi, imediat după încheierea summitului de la Bruxelles, o conferință de presă în care a prezentat principalele concluzii la care au ajuns aliații, spunând că ”a fost un summit foarte bun”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul alianței, potrivit mediafax.

Acesta s-a declarat mulțumit de rezultatele reuniunii, afirmând că s-au luat decizii impotante pentru întărirea descurajării și apărării NATO, s-au făcut pași în problema luptei împotriva terorismului și în a asigura o împărțire corectă a sarcinilor între aliați.


Citește și : Poroşenko: În Ucraina nu are loc „un conflict îngheţat”, ci „un război fierbinte”

De asemenea, el a mai declarat că toți aliații au auzit mesajul foarte clar al președintelui american Donald Trump și au înțeles faptul că acesta este foarte serios în ceea ce privește creșterea cheltuielilor pentru apărare ale statelor membre. Acestea au fost de acord să crească substanțial bugetul alocat de fiecare stat în parte pentru ca NATO să devină mai puternică deoarece NATO este benefic atât pentru Europa, cât și pentru America de Nord.

Stoltenberg a transmis faptul că s-a mai decis creșterea disponibilității forțelor militare, îmbunătățirea capacității de deplasare a acestora atât în Oceanul Atlantic, cât și în Europa, modernizarea structurilor de comandă și înființarea unui nou centru pentru operațiuni cibernetice și echipe de suport pentru aparate hibrid. De asemenea, s-a hotărât mărirea sprijinului NATO în lupta antiterorism, prin noi exerciții militare desfășurate în Irak, mai mult sprijin pentru Iordania și Tunisia, un centru operațional și un pachet de măsuri suplimentare în sud. Și a mai amintit de faptul că porțile NATO sunt în continuare deschise pentru noi membri, precum Macedonia, care a fost invitată miercuri la discuții.

El a mai spus că la întâlnirea de joi s-a mai decis susținerea prezenței în Afganistan și extinderea finanțării forțelor de securitate afgane până în 2024, oferindu-i suportul președintelui Ghani pentru continuarea eforturilor țării în crearea condițiilor de restaurare a păcii.

Citește și : Jim Mattis: Statele Unite sunt 100% angajate faţă de NATO

Stoltenberg a mai vorbit și despre întâlnirea cu președinții Ucrainei și Georgiei pentru continuarea negocierilor de aderare a acestora la Alianța Nord-Atlantică și sprijinirea Ucrainei în fața amenințărilor Rusiei, precum și în sprijinirea reformelor acesteia.

El a mai precizat că miercuri s-a discutat despre provocările majore ale securității globale, despre problemele din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, situația din Peninsula Coreeană și despre consolidarea relațiilor cu Rusia.