DISTRIBUIȚI
Jens Stoltenberg

Încetarea focului în nord-estul Siriei mediată de SUA constituie o bază pentru o rezolvare politică a conflictului, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, deşi a refuzat să comenteze cu privire la înţelegerea la care au ajuns cu o zi în urmă Rusia şi Turcia la Soci (coasta rusă a Mării Negre) vizând tot ofensiva turcă în nord-estul teritoriului sirian împotriva miliţiei kurde, potrivit Reuters, transmite şi agerpres.

‘Am văzut că este posibil să ne îndreptăm către o soluţie politică. Prima cerinţă ….este oprirea luptelor’, a declarat Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă, cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din ţările membre NATO pe tema situaţiei din Siria la sediul Alianţei din Bruxelles.


Citește și: Turcia susține că nu mai este NEVOIE de reluarea ofensivei în Siria

‘Apoi, trebuie să mergem mai departe, bazându-ne pe aceasta, şi să ajungem la o soluţie politică reală, negociată în Siria’, a spus el, adăugând că este prea devreme de a judeca rezultatul acordului încheiat de Rusia şi Turcia marţi la Soci.

Turcia a indicat miercuri că mizează pe Rusia în privinţa punerii în aplicare a acordului asupra Siriei convenit în ajun de către preşedinţii Recep Tayyip Erdogan şi Vladimir Putin, pentru că nu are ‘încredere deplină’ în regimul de la Damasc.

Erdogan şi Putin au ajuns marţi la un acord potrivit căruia Moscova ar trebui să faciliteze retragerea miliţiei kurde din Unităţile de protecţie a poporului (YPG) din zonele pe care ea le controlează la frontiera turcă. Militari ruşi şi sirieni urmează să înceapă să patruleze marţi în anumite sectoare.

‘Rusia este hotărâtă, dar în ceea ce priveşte regimul nu putem avea încredere deplină’, a declarat ministrul turc de externe, Mevlüt Cavusoglu, într-un interviu acordat agenţiei de presă Anadolu.

‘Ar putea coopera regimul cu YPG? Este posibil. Dacă acesta este cazul, noi vom face ceea ce este necesar’, a adăugat Cavusoglu, spunând că Putin i-a promis lui Erdogan că va adresa un ‘ultimatum ferm’ combatanţilor kurzi pentru a se retrage.

Citește și: Donald Tusk recomandă statelor UE să accepte amânarea Brexitului

Ankara a lansat la 9 octombrie o ofensivă împotriva YPG, o grupare pe care o califică drept ‘teroristă’, dar care a fost susţinută de către ţările occidentale în cadrul luptei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Ankara şi-a suspendat operaţiunea săptămâna trecută, după un acord cu Statele Unite pentru retragerea YPG-urilor la peste 30 de km de frontiera turcă pe o lungime de 120 de kilometri, între oraşele Tal Abyad şi Ras al-Ain.

Turcia ‘nu are nevoie’ să reia ofensiva împotriva forţelor kurde din nordul Siriei deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră, a anunţat marţi seara Ministerul Apărării de la Ankara, citat de AFP.