DISTRIBUIȚI
NATO

Berlinul nu trebuie să uite rolul crucial jucat de Washington în a face posibilă reunificarea Europei şi a Germaniei, după războiul rece, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce şeful diplomaţiei germane a afirmat că „unitatea Germaniei este un cadou din partea Europei”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Jens Stoltenberg, căruia i se atribuie meritul de a fi reuşit să menţină susţinerea faţă de NATO a preşedintelui american altfel sceptic Donald Trump, a dorit să le amintească şi germanilor de angajamentul SUA faţă de securitatea europeană, care include prezenţa de trupe americane în Europa.


Citește și: Iranul A RELUAT îmbogățirea uraniului la Fordo

„Reunificarea Germaniei şi a Europei ar fi fost imposibile fără garanţia de securitate a SUA”, a declarat secretarul general al NATO la un eveniment care a marcat 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. „Orice încercare de a îndepărta Europa de America de Nord nu doar că ar slăbi Alianţa transatlantică, ci ar risca să divizeze Europa însăşi”, a avertizat el.

Stoltenberg a făcut aceste remarci în contextul în care tensiunile dintre Berlin şi Washington s-au intensificat de la instalarea lui Trump la Casa Albă şi decizia acestuia de a retrage Statele Unite ale Americii din mai multe tratate internaţionale, ceea ce a subminat politica externă a Uniunii Europene.

La summitul NATO din iulie anul trecut, Trump a acuzat Germania că este „ostatica” Rusiei din cauza dependenţei sale energetice faţă de Moscova, iar în august ambasadorul său la Berlin a calificat bugetul german al apărării drept „jignitor” de scăzut.

Citește și: Alertă FALSĂ de deturnare pe cel mai mare aeroport olandez – VIDEO

Într-un articol publicat la sfârşitul săptămânii trecute în 26 de ţări europene, ministrul german de externe Heiko Maas a omis în mod vădit să recunoască rolul jucat de SUA în victoria asupra Uniunii Sovietice şi în asigurarea securităţii care a permis dezvoltarea UE. Reluându-şi poziţia exprimată în comentarii anterioare în sensul că nu se poate avea încredere în SUA sub Trump, Maas a făcut apel la unitatea Europei pentru a putea reprezenta o putere.

Secretarul general al NATO a avertizat însă joi că, deşi susţine eforturile de integrare militară a UE, blocul comunitar nu poate înlocui SUA, care sunt cea mai mare putere militară a lumii. „Uniunea Europeană nu poate apăra Europa”, a spus Stoltenberg.

El a îndemnat totodată Europa şi SUA să coopereze pentru a răspunde la creşterea puterii militare a Chinei, menţionând dezvoltarea remarcabilă a forţelor navale chineze, precum şi arsenalul de rachete al acesteia.