DISTRIBUIȚI
dpa

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se va întâlni luni, la Bruxelles, cu ministrul de externe britanic Boris Johnson pentru a discuta despre atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia în oraşul britanic Salisbury, a declarat joi şeful Alianţei Nord-Atlantice, relatează dpa, potrivit agerpres.

Otrăvirea lui Skripal – despre care NATO a afirmat că este prima utilizare în scop ofensiv a unui gaz neurotoxic de pe teritoriul alianţei – este ‘inacceptabil’ şi ‘nu îşi are locul în lumea civilizată’, a spus Stoltenberg.


Citeşte şi: Tragedie în marina SUA – 2 militari morţi după ce un avion Super Hornet s-a prăbuşit în timpul unui zbor de antrenament

‘Atacul din Salisbury a avut loc pe fundalul unui model nesăbuit de comportament al Rusiei de-a lungul multor ani’, a adăugat Stoltenberg, referindu-se la anexarea peninsulei Crimeea, susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei, prezenţa militară rusă în Georgia şi Republica Moldova, amestecul în vestul Balcanilor şi ‘încercările de a submina alegeri şi instituţii democratice’.

Rusia a negat implicarea în otrăvirea fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia. Cei doi au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.

Citeşte şi: Budapesta cere autorităţilor române SĂ ANULEZE amenzile date primarilor din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc