DISTRIBUIȚI
YouTube

O ieşire fără acord a Marii Britanii din Uniunea Europeană la 31 octombrie rămâne scenariul „cel mai plauzibil”, a declarat marţi ministrul afacerilor externe francez, Jean-Yves Le Drian, informează AFP, potrivit agerpres.

„Cunoaşteţi poziţia Franţei, care consideră că acordul de retragere (din UE) este cea mai bună soluţie, însă astăzi ipoteza (…) unei ieşiri fără acord este cea mai plauzibilă”, a declarat Le Drian în Adunarea Naţională.


Citește și : Utilizarea de muniție reală în timpul protestelor de la Hong Kong este exagerată, afirmă șeful diplomației britanice

Premierul britanic Boris Johnson a promis marţi că va veni „foarte curând” la Bruxelles cu noi propuneri privind Brexitul, fără a explica în ce mod intenţionează el să soluţioneze problema frontierei irlandeze.

Bruxellesul şi Londra nu reuşesc să se pună de acord asupra unor alternative la „plasa de siguranţă”, mecanism menit să evite revenirea la o frontieră în Irlanda, între provincia britanică, la nord, şi Republica Irlanda membră a UE, la sud, după Brexit.

„Propunerile care au fost făcute până în prezent nu permit intrarea în cadrul aşa-zisului Acord din Vinerea Mare în problema irlandeză şi a integrităţii pieţei interne”, a continuat şeful diplomaţiei franceze.

În 1998, semnarea Acordului din Vinerea Mare a pus capăt celor trei decenii de confruntări violente în Irlanda de Nord dintre republicanii naţionalişti (catolici), susţinători ai reunificării Irlandei, şi loialiştii unionişti (protestanţi), apărători ai menţinerii în cadrul Marii Britanii.

Irlanda este îngrijorată de posibilitatea reizbucnirii violenţelor în cazul reapariţiei unei frontiere terestre şi a controalelor între cele două Irlande.

„Uniunea Europeană rămâne disponibilă pentru alte propuneri, pentru propuneri care ar putea fi compatibile cu acordul de retragere, însă deocamdată nicio propunere în acest sens nu a fost depusă”, a adăugat Jean-Yves Le Drian.

Citește și : Taiwanul condamnă ‘dictatura’ din China, cu ocazia aniversării instalării regimului comunist

Presat să-şi detalieze intenţiile cu 30 de zile înainte de data prevăzută pentru ieşirea din UE, şeful guvernului britanic a dezminţit că doreşte instalarea de posturi vamale la frontiera irlandeză, după cum afirmă postul de televiziune irlandez RTE.

Potrivit RTE, Londra preconizează organizarea de controale vamale pe o distanţă de mai mulţi kilometri de la frontieră, în centre speciale. Bunurile transportate vor fi supravegheate în timp real prin telefon mobil sau cu ajutorul unor dispozitive de localizare îmbarcate în camioane.