DISTRIBUIȚI
©France Diplomatie/ Twitter

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat marţi că summitul NATO se va desfăşura ”fără îndoială” înainte de vara acestui an, deşi Alianţa a transmis doar că summitul va avea loc la Bruxelles în cursul anului, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

La sosirea la reuniunea miniştrilor de externe din statele NATO, care se desfăşoară marţi şi miercuri la Bruxelles, şeful diplomaţiei franceze a spus că această întâlnire este în mod special importantă întrucât ”va pregăti summitul şefilor de stat şi de guvern care va avea loc, fără îndoială, înaintea verii”.


Citește și: ATAC ARMAT într-un magazin din SUA (VIDEO)! 10 oameni au fost uciși!

De la acest summit se aşteaptă aprobarea măsurilor privind viitorul Alianţei, după iniţierea unui proces de reflecţie privind NATO în urma comentariilor preşedintelui francez Emmanuel Macron, care în 2019 a susţinut că această organizaţie se află în ”moarte cerebrală”. Procesul de reflecţie, denumit NATO 2030, se află şi pe agenda reuniunii ministeriale în desfăşurare.

Este un fapt obişnuit ca NATO să organizeze un summit de fiecare dată după alegerea unui nou preşedinte al SUA. La fel s-a procedat şi în mai 2017, la patru luni după ce Donald Trump a fost învestit preşedinte.

Citește și: Partidele de stânga au format noul guvern în Kosovo

Pentru a profita de venirea la Bruxelles a noului preşedinte american Joe Biden, UE şi NATO doresc să se coordoneze pentru a avea fiecare un summit în aceeaşi perioadă.

Pe de altă parte, ministrul de externe francez a apreciat că nu poate exista o apărare a Uniunii Europene fără NATO, dar nici o Alianţă ”eficientă şi pertinentă” fără ”participarea consolidată a europenilor”. Franţa este una dintre principalele susţinătoare ale autonomiei strategice a UE, atât în sectorul apărării cât şi în alte domenii.