DISTRIBUIȚI
YouTube

Şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian a declarat miercuri că „sterilizările forţate” şi „detenţiile în masă” de etnici uiguri în lagăre chineze sunt „atestate”, ceea ce Beijingul neagă, informează AFP, potrivit agerpres

„Sterilizările forţate, abuzurile sexuale din lagăre, dispariţiile, detenţiile în masă, munca forţată, distrugerea patrimoniului cultural începând cu locurile de cult, punerea sub supraveghere a populaţiei, toate acestea sunt atestate”, a spus Le Drian în Senat.


Citește și : Partidul lui Merkel vrea ‘să pună batista pe țambal’ în scandalul măștilor sanitare

Potrivit unor studii ale unor institute australian şi americane, cel puţin un milion de uiguri, minoritate turcofonă şi majoritar musulmană, au fost închişi în lagărele din Xinjiang (nord-vest).

Autorităţile chineze afirmă că au construit „centre de formare profesională” pentru a ajuta populaţia şi a o îndepărta de extremism, în această regiune aflată sub înaltă supraveghere după atentate islamiste.

Ministrul de externe francez a cerut din nou ca o „misiune imparţială, independentă şi transparentă de experţi internaţionali să se poată deplasa în Xinjiang cât mai repede posibil, sub responsabilitatea Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet”.

De asemenea, el le-a cerut din nou companiilor franceze să dea dovadă de „cea mai mare vigilenţă” în faţa riscurilor „de atingeri grave la adresa drepturilor fundamentale” ale uigurilor în uzinele chineze care îi angajează.

Franţa aşteaptă ca Beijingul să-şi respecte angajamentul de a subscrie la convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) împotriva muncii forţate, asumat în timpul încheierii acordului controversat asupra investiţiilor încheiat cu UE în decembrie, a insistat Jean-Yves Le Drian.

Citește și : UK nu pune ‘bețe-n roate’ exporturilor de vaccin

Acordul cu privire la investiţii a fost încheiat la sfârşitul lunii decembrie după ani de negocieri. El urmăreşte să garanteze întreprinderilor un cadru stabil pentru comerţ şi investiţii pe pieţele europeană şi chineză. Considerat drept o victorie diplomatică pentru Beijing, acordul a fost criticat de organizaţiile neguvernamentale. Bruxellesul se apără, subliniind că a obţinut de la China să se angajeze să facă mai multe eforturi pentru aprobarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate.

Pe 24 februarie, ministrul francez a denunţat, în timpul unei intervenţii la Consiliul ONU pentru drepturile omului, un „sistem de represiune instituţionalizat” al Chinei împotriva uigurilor.