DISTRIBUIȚI
©France Diplomatie/ Twitter

Cetăţenii din Belarus ”merită mai mult” decât să devină ”vasalii” Rusiei, a declarat vineri ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, după o întrevedere la Paris cu lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, relatează AFP, potrivit agerpres

”Complicitatea regimului lui Aleksandr Lukaşenko la invadarea Ucrainei de către Rusia, cu cel mai mare dispreţ faţă de dreptul internaţional şi acordurile semnate, marchează o nouă şi foarte gravă etapă în procesul de supunere a domnului Lukaşenko Rusiei”, a afirmat şeful diplomaţiei franceze, potrivit unui comunicat.


Citește și : Rusia rămâne FĂRĂ stand la Mobile World Congress

Belarusul a permis Rusiei să-i folosească teritoriul pentru invadarea Ucrainei, în special forţelor care se deplasează spre Kiev, capitala Ucrainei.

Belarusul şi poporul său ”merită mai mult decât să devină complicii şi vasalii unui regim brutal care a ales să ducă un război, fără nicio justificare, în centrul Europei, împotriva valorilor noastre de libertate şi democraţie”, a adăugat Le Drian, cu două zile înainte de un referendum constituţional care ar putea valida instalarea de rachete nucleare ruseşti în această fostă republică sovietică.

”Acest proiect de revizuire a Constituţiei riscă să facă un pas înapoi (…) deoarece prevede o abolire a principiului neutralităţii şi a statutului de stat non-nuclear” al Belarusului, a subliniat el. Minsk-ul se declară dispus ”să primească pe termen lung forţele militare ruse pe teritoriul său”, a observat responsabilul francez.

Citește și :  Erdogan critică NATO şi UE pentru lipsa de acţiune

„Împreună cu partenerii noştri vom desprinde toate consecinţele acestei situaţii în adaptarea posturii de apărare a NATO”, a avertizat şeful diplomaţiei franceze.

În timpul unei deplasări la Bruxelles pentru o reuniune a miniştrilor de externe din UE menită să pună în aplicare o serie de sancţiuni europene împotriva Rusiei, Jean-Yves Le Drian a subliniat că ar trebui ca şi Belarusul să fie vizat de aceste măsuri.