DISTRIBUIȚI
AFP

Ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a afirmat miercuri că aproximativ 100 de jihadişti francezi au fost arestaţi către forţele kurde care luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI) în nord-estul Siriei, relatează AFP şi DPA.

”Ni s-a spus că circa o sută de jihadişti francezi au fost arestaţi de către kurzi în Siria”, a declarat Le Drian la canalul BFMTV şi la radioul RMC, conform agerpres.


Potrivit AFP, cifra evocată până acum era de câteva zeci de jihadişti francezi deţinuţi în tabere sau în închisori în Irak şi Siria, împreună cu mai multe zeci de minori.

Citește și : OIAC va studia toate ”alegaţiile credibile” privind utilizarea de arme chimice în Siria

DPA aminteşte că, în noiembrie 2017, Procurorul Republicii, Francois Molins, afirma că se crede că aproximativ 690 de cetăţeni francezi care s-au alăturat grupării extremiste Stat Islamic se află încă în Siria şi Irak.

”Ei vor fi judecaţi de către autorităţile judiciare locale, nu vor fi repatriaţi în Franţa”, a reamintit ministrul. Doar copiii lor vor putea fi repatriaţi prin intermediul Crucii Roşii.

În Siria, situaţia lor va fi gestionată de Forţele Democratice Siriene (FDS), o alianţă de forţe kurde şi arabe care a cucerit îndeosebi Raqqa, oraşul proclamat drept capitală a sa de către gruparea Stat Islamic, a spus ministrul francez.

Referitor la cei care au fost arestaţi în Irak, unde se aplică pedeapsa cu moartea, Franţa îşi va face cunoscută opoziţia faţă de orice verdict care duce la pedeapsa capitală.

”În aceste cazuri, Franţa îşi face cunoscută poziţia”, fie că este în Irak sau în altă parte, a afirmat ministrul, reamintind că şapte cetăţeni francezi sunt în prezent condamnaţi la moarte în lume, îndeosebi în SUA şi Indonezia.