DISTRIBUIȚI
AFP

Fostul lider al extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen a fost inculpat vineri pentru „deturnare de fonduri publice” şi „complicitate” la acest delict în dosarul angajărilor fictive ale partidului său, fosta formaţiune Frontul Naţional (FN), la Parlamentul European, a declarat pentru AFP unul dintre avocaţii săi, potrivit agerpres.

Cofondatorul partidului redenumit Adunarea Naţională (RN) de fiica sa Marine Le Pen a fost interogat timp de peste patru ore de judecătorii de instrucţie parizieni privind locurile de muncă a trei asistenţi de-ai săi, potrivit avocaţilor politicianului.


Citește și : BoJo se declară ‘prudent optimist’ cu privire la posibilitatea unui acord al Brexitului

Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 91 de ani, „este foarte obosit din acest motiv”, a declarat avocatul Frederic Joachim.

„Este o afacere evident politică”, a afirmat el, denunţând o „incursiune a puterii judiciare în puterea legislativă”.

Deja citat pe 11 aprilie în această afaceri, Le Pen, care a prezidat FN între 1972 şi 2011, a refuzat să meargă în faţa judecătorilor, considerând că este încă protejat de imunitatea sa de eurodeputat. Aceasta a fost însă ridicată de Parlamentul European, la solicitarea justiţiei franceze, pe 12 martie.

Magistraţii suspectează partidul şi pe liderii săi că au instituit „de manieră concertată şi deliberată”, un „sistem de deturnare” a sumelor alocate de UE fiecărui deputat european pentru a-şi remunera colaboratorii, pentru a permite partidului să facă economii asupra salariilor.

Citește și : Noul preşedinte al Camerei inferioare a parlamentului britanic va fi ales pe 4 noiembrie

Prejudiciul a fost estimat de Parlamentul European la aproape 7 milioane de euro pentru perioada 2009-2017.

În acest dosar, în jur de 20 de persoane au fost inculpate, printre care şi Marine Le Pen.