DISTRIBUIȚI
afp

Riscul unui Brexit fără acord rămâne ”extrem de real”, a declarat miercuri preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-o dezbatere în Parlamentul European reunit în sesiune plenară la Strasbourg, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Aceasta va fi poate opţiunea Regatului Unit, dar niciodată opţiunea Uniunii Europene”, a spus Juncker în hemiciclul de la Strasbourg, la două zile după o întâlnire neconcludentă cu premierul britanic Boris Johnson, desfăşurată la Luxemburg.


Citeşte şi: SUA îl dau în judecată pe Edward Snowden

În intervenţia sa în faţa eurodeputaţilor, Jean-Claude Juncker a spus că nu are ”niciun ataşament emoţional” faţă de ”plasa de siguranţă” irlandeză, dar a precizat că i-a transmis lui Boris Johnson angajamentul său faţă de obiectivele acestui mecanism.

”Riscul unui Brexit fără acord rămâne foarte real”, a spus Juncker, adăugând că Uniunea Europeană va încerca să evite acest scenariu. ”Nu sunt sigur că vom reuşi. Este foarte puţin timp rămas. Dar sunt sigur că trebuie să încercăm”, a subliniat Juncker.

„Plasa de siguranţă” (backstop), clauza care prevede ca Marea Britanie să rămână „într-un spaţiu vamal unic” cu Uniunea Europeană dacă nu este găsită o soluţie mai bună până la finalul perioadei de tranziţie, este un punct esenţial al acordului de divorţ negociat de fostul premier britanic Theresa May şi Bruxelles şi respins deja de trei ori de parlamentul de la Londra.

Actualul premier britanic Boris Johnson respinge ”plasa de siguranţă”, dar insistă că nu va amâna Brexitul dincolo de 31 octombrie.

”I-am spus prim-ministrului Johnson că nu sunt deloc ataşat emoţional de ‘plasa de siguranţă’, dar i-am declarat clar că am un ataşament intim faţă de obiectivele acestuia”, a continuat Jean-Claude Juncker.

El l-a invitat pe premierul britanic să facă propuneri ”concrete, operaţionale, scrise” cu privire la modalităţile alternative de a atinge obiectivele respective.

”Nu este suficient să ni se explice de ce trebuie înlăturată ‘plasa de siguranţă’. Avem nevoie de soluţii operaţionale din punct de vedere juridic” pentru a răspunde la problemele create de Brexit, a ţinut să puncteze preşedintele în exerciţiu al executivului UE.

La rândul său, reprezentantul preşedinţiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene, Tytti Tuppurainen, ministru al afacerilor europene, a apreciat că este destul de probabil ca Regatul Unit să părăsească UE, la finalul lunii octombrie, în absenţa unui acord.

Citeşte şi: Forţele aeriene belgiene au interceptat patru avioane de luptă ruseşti

”Un Brexit fără acord este un rezultat destul de probabil”, a spus Tytti Tuppurainen, a cărui ţară asigură până la 31 decembrie 2019 preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Parlamentul britanic, unde Boris Johnson şi-a pierdut majoritatea, a votat în urmă cu două săptămâni o lege vizând împiedicarea unei ieşiri din UE fără acord, care îl obligă pe şeful guvernului să ceară o amânare de trei luni a Brexitului dacă nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie.

Johnson a susţinut însă că ar prefera să fie „mort într-un şanţ” decât să ceară o nouă amânare.