DISTRIBUIȚI
afp

Uniunea Europeană vrea să ajungă la un acord de divorţ cu Marea Britanie şi „cei care se gândesc la o ieşire fără acord nu sunt conştienţi de dificultăţile pe care un astfel de scenariu le-ar implica”, a declarat marţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în faţa Parlamentului European, relatează politico.eu, potrivit Agerpres.

Juncker s-a angajat să diminueze tensiunile după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cei mai puternici lideri europeni, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, au respins cu fermitate cea mai mare parte a planului prim-ministrului Theresa May privind relaţia post-Brexit a celor două părţi în cadrul unui summit informal de la Salzburg de luna trecută.


Citește și : ALERTĂ în Marea Baltică! EXPLOZIE la bordul unui feribot cu 335 de persoane la bord

„Când vine vorba despre frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord, rămânem la poziţia pe care am exprimat-o de atâtea ori: Irlanda vine prima”, a spus Juncker în plenul PE.

În timpul dezbaterii privind pregătirea summitului viitorului Consiliu European din această lună, eurodeputaţii au reacţionat puternic la comentariile ministrului de externe britanic Jeremy Hunt, care i-a acuzat pe liderii UE că încearcă să transforme blocul comunitar într-o închisoare şi a asemănat acţiunile lor cu represiunea în stil sovietic.

Referindu-se la Conservatorii Theresei May, coordonatorul pentru Brexit al PE şi liderul grupului ALDE Guy Verhofstadt a afirmat că UE „nu va bate pasul pe loc în proiectul nostru pentru a salva un partid care este profund divizat” şi „aparent incapabil să găsească o linie comună pentru a ieşi din haosul Brexit-ului”.

De asemenea, el l-a atacat pe fostul şef al diplomaţiei britanice, Boris Johnson, calificând planul său de a construi un pod până în Irlanda de Nord drept „nebunesc” şi glumind că Johnson „este mai cunoscut pentru arderea podurilor”.

Liderul grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), Udo Bullmann, a criticat „conducerea iresponsabilă din Marea Britanie”.

Citește și : NATO acuză Rusia că încalcă tratatul INF

Chiar şi preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a avut o intervenţie rară în dezbatere, observând că „există diferenţe între Uniunea Sovietică, cea care a provocat milioane de morţi”, şi UE.

Juncker şi liderii UE urmează să se întâlnească pe 18 octombrie pentru un summit crucial privind Brexitul.