DISTRIBUIȚI
afp

UPDATE: Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a desemnat vineri în funcţia de prim-ministru pe Jean Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres.

Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat.


Citeşte şi: Doi foşti preşedinţi din Panama sunt inculpaţi pentru spălare de bani

Jean Castex îl înlocuieşte pe Edouard Philippe, care a demisionat în cursul zilei.

Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul prezidenţial.

Citeşte şi: 20 de saudiţi sunt judecaţi în Turcia pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi

După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a ‘vestelor galbene’ şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să ‘se reinventeze’.

Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022, mai scrie AFP. 

Știre inițială: Jean Castex a fost desemnat să preia funcţia de prim-ministru în Franţa, după demisia lui Edouard Philippe.

Jean Castex fusese numit de către Emmanuel Macron să se ocupe de elaborarea strategiei de redeschidere a ţării după criza provocată de pandemie, aşa că se bucură de o oarecare popularitate în ochii francezilor.