DISTRIBUIȚI
AP

Ministrul iranian de externe, Mohammed Javad Zarif, a avertizat joi ţările care iau în considerare posibilitatea de a participa la forţa navală internaţională condusă de SUA în Golf, invitându-le „să se gândească de două ori” înainte de a lua o decizie, informează dpa, potrivit agerpres.

„Sper ca aceste ţări să se gândească de două ori înainte de a se ralia acestei măsuri foarte ostile a Statelor Unite împotriva Iranului”, a declarat Zarif într-o conferinţă de presă la Oslo (Norvegia).


Citește și : Mexicul este îngrijorat de prelungirea detenţiei pentru copiii migranţi în SUA

Norvegia a fost ultima etapă a turneului său în ţările nordice, care a cuprins vizite în Finlanda şi Suedia.

„Ca naţiune maritimă majoră suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu faptul că am fost afectaţi în mod direct de acte de sabotaj împotriva navelor comerciale”, a declarat ministrul de externe al Norvegiei, Ine Eriksen Soreide.

În iunie, un petrolier norvegian a fost avariat într-un incident survenit în apropiere de strâmtoarea Ormuz, o rută esenţială de transport a petrolului din Iran şi Peninsula Arabică.

Ministrul Soreide a afirmat că Oslo studiază încă posibilitatea de a lua parte la forţa navală menţionată.

Ambii miniştri au subliniat necesitatea libertăţii de navigaţie maritimă.

Cei doi au discutat de asemenea despre drepturile omului şi acordul nuclear din 2015 vizând limitarea ambiţiilor nucleare ale Iranului, din care SUA s-au retras în mod unilateral anul trecut.

Următoarea etapă a turneului lui Zarif este Franţa, unde vineri urmează să discute diverse propuneri ale preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru salvarea acordului nuclear (Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA).

Citește și : Dezastrele naturale din China au afectat peste 70 de milioane de oameni

„Pentru noi este important ca Europa să-şi respecte obligaţiile care decurg din JCPOA” şi pe cele luate după retragerea SUA, a spus Zarif.

La Oslo, ministrul de externe iranian s-a întâlnit de asemenea cu premierul norvegian Erna Solberg şi a susţinut un discurs la Institutul norvegian de afaceri internaţionale.