DISTRIBUIȚI
AP

Ministrul de externe iranian Mohamad Javad Zarif l-a felicitat marţi pe Boris Johnson, desemnat de membrii Partidului Conservator să-i succeadă prim-ministrului britanic Theresa May, dar a avertizat că Iranul intenţionează să protejeze Golful, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Îl felicit pe fostul meu omolog (Boris Johnson) care devine” prim-ministru al Marii Britanii, a scris Zarif pe Twitter.


Citește și : UE consideră rezultatul alegerilor din Ucraina un mandat puternic pentru reforme

„Avem o coastă de 1.500 de mile (peste 2.400 de kilometri) la Golful Persic. Acestea sunt apele noastre şi le vom proteja”, a adăugat el, în plină criză între cele două ţări din cauza sechestrării reciproce a unor petroliere.

„Iranul nu caută confruntări”, dar decizia guvernului May de a sechestra petrolierul iranian Grace One în largul Gibraltarului „la ordinul (Statelor Unite) este pur şi simplu o piraterie”, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene.

Mesajul lui Zarif este însoţit de un videoclip în care declară: „Suntem responsabili pentru siguranţa şi libertatea navigaţiei în Golful Persic”.

Citește și : Peste 2800 de oameni sunt afectaţi de inundaţii în Uganda

Luni, ministrul britanic de externe Jeremy Hunt, rivalul lui Johnson pentru a deveni şeful Partidului Conservator britanic şi astfel prim-ministru, a anunţat că intenţionează să formeze „cât mai repede posibil” o misiune de protecţie maritimă condusă de europeni în regiunea Golfului.

Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice, au „confiscat” vineri în Strâmtoarea Ormuz Stena Impero, un petrolier suedez navigând sub pavilion britanic, la cincisprezece zile după ce autorităţile britanice au sechestrat Grace One