DISTRIBUIȚI
RFE/RL

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a solicitat sâmbătă, la Teheran, protejarea reprezentanţele diplomatice din Irak în timpul unei întâlniri cu omologul său irakian Fouad Hussein, transmite AFP, potrivit agerpres.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre asasinarea la Bagdad în ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani de către Washington, dar şi despre cooperarea bilaterală dintre aceste două ţări vecine şi aliate, a declarat Zarif. Au fost „examinaţi paşi practici pentru a îmbunătăţi în continuare cooperarea bilaterală” şi „am discutat despre asasinarea teroristă a eroului nostru, generalul Soleimani”, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene pe Twitter.


Citește și : OMS admite că 2 milioane de oameni pot muri de COVID-19

Totodată, cei doi au discutat şi despre „atacurile asupra reprezentanţelor diplomatice iraniene”. Ministrul iranian a informat că a evidenţiat în dialogul cu omologul său „necesitatea protejării misiunilor diplomatice”.

Aceste declaraţii survin la mai mult de o săptămână după atacuri separate vizând interese occidentale din Irak. Pe 15 septembrie, un dispozitiv exploziv artizanal a vizat un vehicul al ambasadei Marii Britanii, potrivit unei surse diplomatice. Atacul a avut loc la Bagdad, în faţa Zonei Verzi ultra-securizate ce găzduieşte instituţii irakiene dar şi misiuni diplomatice, în special ambasadele SUA şi Marii Britanii. Cu câteva ore înainte, două rachete Katiuşa au vizat ambasada SUA, dar sistemul de apărare antiaeriană al ambasadei le-a interceptat. Potrivit mai multor surse ale serviciilor de informaţii, atacuri similare au fost atribuite unui grup restrâns de facţiuni paramilitare irakiene pro-iraniene.

Interese iraniene în Irak au fost, de asemenea, atacate. În noiembrie 2019, protestatarii anti-guvernamentali au incendiat consulatul iranian din Najaf şi au atacat consulatul iranian din Kerbala. Aceste incidente au avut loc în timpul protestelor masive din Irak care au denunţat corupţia, şomajul, destrămarea serviciilor publice şi influenţa iraniană.

Soleimani, care a condus Forţa Quds a Gărzilor Revoluţionare şi locotenentul său din Irak, Abu Mehdi al-Mouhandis, au fost ucişi în ianuarie în atacul american cu drone din Bagdad. Iranul a ripostat cu tiruri de rachete asupra a două baze din Irak care adăposteau americani, rănind 11 dintre ei.

Zarif şi Hussein s-au întâlnit la trei zile după ce SUA au acordat Irakului o prelungire de 60 de zile a unei derogări de la sancţiunile impuse Iranului, care îi permite să importe gaz din ţara vecină.

Washingtonul a sancţionat industria energetică iraniană începând din 2018, dar a permis aliatului său irakian să se bucure de o serie de derogări temporare.

Citește și : Trump a anunţat nominalizarea judecătoarei Amy Coney Barrett la Curtea Supremă

Preşedintele Hassan Rouhani l-a primit pe ministrul de externe irakian, căruia i-a reiterat opoziţia Iranului faţă de prezenţa trupelor americane în regiune. „Prezenţa forţelor armate americane, fie în Irak, Afganistan sau în ţările din Golful Persic, este în detrimentul stabilităţii şi securităţii regionale”, a afirmat Rouhani.

După moartea lui Soleimani, parlamentul irakian a cerut guvernului să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak.