DISTRIBUIȚI
PressTV

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a denunţat sâmbătă „aventurismul unilateral” şi „terorismul economic” al Statelor Unite, în cursul unei reuniuni ministeriale a Mişcării de Nealiniere la Caracas, fără să aducă în discuţie confiscarea de către ţara sa a unui petrolier sub pavilion britanic, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Guvernul american, pentru a-şi atinge obiectivele sale ilegitime, a recurs la o formă de presiune pe care noi o numim terorism economic”, a declarat Zarif presei, potrivit traducerii oficiale, în marja reuniunii.


Citește și : Manifestație proguvernamentală la Hong Kong

În opinia sa, Cuba, Siria, Venezuela şi Iranul „suferă” din cauza acestui „terorism economic” pus în aplicare în special prin intermediul sancţiunilor. Washingtonul şi-a reintrodus sancţiunile împotriva Teheranului după retragerea sa unilaterală din acordul nuclear din 2018.

În discursul său în faţa reprezentanţilor ţărilor membre ale Mişcării de Nealiniere, Zarif a criticat, de asemenea, „aventurismul unilateral extrem” al administraţiei Donald Trump care „sabotează statul de drept pe plan internaţional”.

„Ţara mea (…) este în avanpostul rezistenţei la noile tendinţe unilaterale ale Statelor Unite”, a adăugat el în discursul său, cu prilejul acestei reuniuni ministeriale a mişcării din care fac parte 120 de ţări membre.

Citește și : Mii de oameni au cerut pe străzile Moscovei alegeri locale libere

În cele două intervenţii, şeful diplomaţiei de la Teheran nu s-a referit la petrolierul sub pavilion britanic sechestrat de Iran în Strâmtoarea Ormuz, o operaţiune considerată „inacceptabilă” de Londra şi care provoacă temeri legate de o nouă escaladare.

Pe Twitter, Zarif subliniase mai devreme că această „acţiune din Golful Persic consistă în a face respectat dreptul maritim internaţional”, îndemnând în acelaşi timp Marea Britanie „să înceteze de a mai fi un auxiliar al terorismului economic al Statelor Unite”.