DISTRIBUIȚI
DKODING

Ministrul de Externe iranian, Javad Zarif, a declarat marți că aliații președintelui american Donald Trump „l-au păcălit” să se retragă din Acordul Nuclear semnat în 2015, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Zarif a transmis că John Bolton, consilierul prezidențial american pentru Securitate și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au distrus un acord din anul 2005 prin faptul că au insistat ca Iranul să oprească îmbogățirea uraniului.


Citește și : Juncker îi la întrebări pe cei doi candidați la posturile de comisar european

„(Bolton și Netanyahu, n.red.) l-au îndemnat pe Donald Trump să distrugă Acordul Nuclear din 2015 cu aceeași iluzie”, a transmis Javad Zarif.

Administrația de la Teheran a anunțat duminică dimineață că va crește concentrația uraniului îmbogățit cu aproape două procente peste limitele permise în Acordul Nuclear semnat în 2015, pentru a produce combustibil pentru centrale nucleare.

Abbas Araqchi, adjunct al ministrului iranian de Externe, a transmis că Administrația de la Teheran va înceta să respecte câte o prevedere a Acordului Nuclear la fiecare 60 de zile, dacă țările semnatare nu iau măsuri pentru protejarea Iranului de sancțiunile impuse de Statele Unite.

Citește și : Parisul declară ‘stare de urgenţă climatică’

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.