DISTRIBUIȚI
Aviation Analysis Wing

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS, conservator), aflat la guvernare la Polonia, a recunoscut că ţara sa a achiziţionat softul israelian de spionaj Pegasus, însă puternicul politician, care este şi vicepremier, a respins acuzaţiile potrivit cărora programul informatic a fost folosit contra opoziţiei politice, transmite AFP, citând extrase dintr-un interviu, publicate vineri, potrivit agerpres.

Acuzaţii legate de utilizarea softului Pegasus au zguduit Polonia în ultimele săptămâni, suscitând comparaţii cu ancheta privind scandalul Watergate, care a condus la demisia preşedintelui american Richard Nixon în 1974.


Citeşte şi: O şefă din domeniul sănătăţii anunţă SFÂRŞITUL pandemiei – Black News

Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesarea mesageriilor şi datelor utilizatorului, precum şi activarea aparatului de la distanţă pentru captarea sunetului sau imaginii.

‘Ar fi rău ca serviciile poloneze să nu dispună de acest tip de instrument’, a declarat Jaroslaw Kaczynski pentru săptămânalul Sieci.

Întrebat despre acuzaţiile că guvernul ar fi utilizat Pegasus pentru a spiona opoziţia, Kaczynski a răspuns că acesta a fost ‘folosit de serviciile de combatere a criminalităţii şi corupţiei în numeroase ţări’.

În interviu, ce va fi publicat integral luni, liderul PiS a afirmat că orice utilizare a acestor metode a fost ‘întotdeauna sub controlul unui tribunal şi al biroului procurorului’, şi a respins acuzaţiile opoziţiei, calificându-le drept ‘mult zgomot pentru nimic’.

Citizen Lab, un laborator de supraveghere în domeniul securităţii cibernetice, cu sediul în Canada, a confirmat utilizarea Pegasus împotriva a trei persoane în Polonia, printre care Krzysztof Brejza, senator al principalei formaţiuni din opoziţie, Platforma Civică (PO), atunci când acesta coordona campania pentru alegerile legislative din 2019.

John Scott-Railton, cercetător principal la Citizen Lab, a declarat anterior pentru AFP că aceste trei cazuri detectate sunt doar ‘vârful aisbergului’ şi că utilizarea softului semnalează ‘o derivă autoritară’ în Polonia.

Potrivit senatorului Brejza, piratarea telefonului său a influenţat rezultatul scrutinului, câştigat de PiS.

Citeşte şi: Tokaev anunţă restabilirea ordinii constituţionale în Kazahstan – Black News

Jaroslaw Kaczynski a respins aceste acuzaţii, afirmând că opoziţia ‘a pierdut pentru că a pierdut’.

‘Niciun Pegasus, niciun serviciu (secret), nicio informaţie obţinută în secret, de orice natură ar fi fost, nu a jucat nici cel mai mic rol în campania electorală din 2019’, a insistat el.

Contactat de AFP, proprietarul israelian al softului Pegasus a declarat că nu a vândut programul decât ‘unor organisme legitime de aplicare a legii care utilizează aceste sisteme în cadrul unor mandate cu obiectivul de a lupta contra infractorilor, teroriştilor şi corupţiei’.