DISTRIBUIȚI
The Electronic Intifada

Consilierul Casei Albe, Jared Kushner, a declarat joi că mizează pe o călătorie „istorică”, atunci când va lua „primul zbor comercial direct” între Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU), pentru a menţine „dinamica” generată de acordul istoric dintre cele două ţări, informează AFP, potrivit agerpres.

„Sunt foarte concentrat pe călătoria mea de săptămâna viitoare în Orientul Mijlociu, sper că vom putea consolida foarte puternic acest acord de pace şi sper că vom putea utiliza acest pas înainte pentru a avea mai multă dinamică”, a spus el într-un interviu pentru site-ul de informaţii Politico.


Citește și : Trump va accepta nominalizarea drept candidat al republicanilor pentru un nou mandat prezidenţial

Acordul anunţat la mijlocul lui august între Emirate şi Israel a fost mediat de Washington, dornic să capitalizeze un succes diplomatic în Orientul Mijlociu odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Acest acord face din Emirate a treia ţară arabă care stabileşte relaţii cu Israelul, după Egipt (1979) şi Iordania (1994).

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a încheiat joi un turneu în mai multe ţări arabe, însă fără a obţine ân acest stadiu ca aceste ţări să urmeze exemplul Abu Dhabi.

Jared Kushner urmează să se deplaseze la rândul său în regiune, la începutul săptămânii viitoare, tot în speranţa de a vedea alte ţări arabe normalizându-şi relaţiile cu statul israelian.

Citește și : Jens Stoltenberg îi cere Rusiei să nu se amestece în Belarus

Alături de consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Robert O’Brien, reprezentantul special al SUA pentru Iran, Brian Hook, şi un alt emisar american, Avi Berkowitz, ei „vor însoţi mai mulţi experţi israelieni de la diferite ministere în primul lor zbor comercial direct între Tel Aviv, în Israel, şi Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite”, a confirmat un înalt responsabil al Casei Albe.

„Acest eveniment istoric este un important pas înainte”, a adăugat el.