DISTRIBUIȚI

Guvernul japonez a anunţat luni că intenţionează să înceapă în 2021 procesul de înlăturare a deşeurilor de combustibil nuclear de la uzina distrusă Fukushima Daiichi, relatează DPA, potrivit agerpres.

Eliminarea acestor deşeuri radioactive este considerată cea mai mare provocare din activitatea de dezafectare de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, care este administrată de compania Tokyo Electric Power.


Citește și: Vremea rea provoacă decese în Franța. Printre victime se află și trei salvatori!

Uzina a suferit accidente nucleare la trei din cele şase reactoare ale sale după ce a fost lovită de un cutremur puternic şi de tsunami-ul declanşat de acesta în martie 2011.

Zeci de mii de localnici nu au mai putut să se întoarcă la locuinţele lor situate în apropierea complexului nuclear din cauza temerilor de contaminare, la aproape nouă ani de la dezastru.

Citește și: Australia face un grup special de lucru pentru combaterea spionajului chinez

Foaia de parcurs pe termen mediu şi lung a guvernului propune începerea lucrărilor de înlăturare a deşeurilor la Reactorul 2 al uzinei.

Guvernul estimează că procesul de dezafectare după dezastrul nuclear din 2011 se va încheia în 30-40 de ani, deşi există experţi care au îndoieli că o astfel de activitate poate fi finalizată în 40 de ani.