DISTRIBUIȚI
Daily Express

Premierul britanic Rishi Sunak şi omologul său nipon Fumio Kishida au semnat miercuri la Londra un acord de cooperare militară care facilitează organizarea de exerciţii militare comune, pe fondul agravării situaţiei din regiunea Indo-Pacific, determinată parţial de creşterea puterii militare chineze, transmit Reuters, AFP şi Kyodo, potrivit agerpres.

„Acordul de acces reciproc” (RAA) stabileşte regulile privind transportul armelor, atât pentru exerciţii comune cât şi pentru operaţiuni umanitare.


Citește și : Oraşul Soledar a căzut în mâna ruşilor

Londra este pentru premierul japonez a treia escală în turneul său de o săptămână în ţări din Grupul celor 7 state industrializate, în vederea pregătirii summitului lor din mai de la Hiroshima, oraş devastat de bombardamentul atomic al SUA din 1945, menţionează Kyodo.

Acordul, convenit în principiu în mai anul trecut, vizează accelerarea cooperării în planul apărării şi securităţii şi va permite atât guvernului de la Tokyo, cât şi celui de la Londra să desfăşoare forţe pe teritoriul celeilalte ţări, a precizat într-un comunicat biroul premierului britanic.

Japonia a semnat un tratat similar cu Australia în urmă cu un an, dar Marea Britanie este prima ţară europeană care are un astfel de acord cu ţara asiatică, potrivit comunicatului, care califică RAA drept „cel mai important tratat de apărare” dintre Marea Britanie şi Japonia din 1902, când a fost semnată Alianţa anglo-niponă.

Tot în cadrul eforturilor de întărire a cooperării de securitate, Japonia şi Marea Britanie vor să construiască împreună cu Italia un avion de luptă de „următoarea generaţie”, până în 2035, aminteşte Kyodo.

Citește și : Harkovul a fost bombardat intens la câteva ore după vizita ministrului german de externe

Turneul lui Kishida, care a început cu Franţa şi Italia, va continua, după Marea Britanie, cu Canada şi SUA, unde premierul japonez urmează să poarte discuţii cu omologul său canadian Justin Trudeau şi respectiv cu liderul de la Casa Albă Joe Biden.