DISTRIBUIȚI
Carlos Ghosn

O instanţă judiciară din Japonia a ordonat, marţi, eliberarea lui Carlos Ghosn, fost director general al companiilor Nissan şi Renault, în schimbul unei cauţiuni de un miliard de yeni (circa 7,9 milioane euro), afirmă surse citate de cotidianul Le Figaro, potrivit Mediafax.

Tribunalul districtual Tokyo a respins solicitarea Parchetului de menţinere în arest preventiv a lui Carlos Ghosn, aflat în detenţie din 19 noiembrie 2018.


Citește și : Belgia cere României să introducă pe agenda Consiliului UE o taxă pentru cursele aeriene comerciale

Instanţa judiciară a decis eliberarea lui Carlos Ghosn prin plata unei cauţiuni de un miliard de yeni (circa 7,9 milioane de euro).

Familia lui Carlos Ghosn, aflat în detenţie de peste trei luni în Japonia, a depus o reclamaţie la Naţiunile Unite, argumentând că drepturile fundamentale ale fostului director general al companiilor Renault şi Nissan nu sunt respectate. „Am luat decizia de a sesiza instanţele ONU care au rolul să asigure respectarea drepturilor fundamentale”, a anunţat luni familia lui Carlos Ghosn într-un comunicat transmis de avocatul François Zimeray. „Sunt peste 100 de zile de când Carlos Ghosn este închis în Japonia, într-un penitenciar de tipul celor din Evul Mediu”, preciza avocatul.

Conform presei, Carlos Ghosn este acuzat că nu a declarat compensaţii în valoare de 44 de milioane de dolari în ultimii cinci ani. Dar compania Nissan ar fi avut obligaţia de a raporta compensaţiile în documentele financiare publice. Nissan susţine că un alt membru al conducerii, americanul Greg Kelly, a coordonat planul de compensare. O altă acuzaţie vehiculată este că Ghosn a folosit fonduri ale companiei pentru a cumpăra reşedinţele în care locuia în Rio de Janeiro şi Beirut. Compania Nissan ar trebui să ştie dacă acestea sunt locuinţe ale firmei sau personale. O sursă apropiată de familia Ghosn afirmă că managerul nu este proprietarul caselor.

Citește și : Orban să înceteze ”campaniile anti-Bruxelles” dacă doreşte ca partidul său să rămână în PPE (Manfred Weber)

Carlos Ghosn, fostul director general al companiei Nissan, se află în arest preventiv în Japonia deşi nu a fost încă inculpat, o situaţie ce ridică semne de întrebare privind procedurile judiciare, scria la sfârşitul anului 2018 publicaţia The Wall Street Journal, evocând ipoteza unui plan de blocare a fuziunii cu Renault.