DISTRIBUIȚI
REX/Shutterstock

Japonia va demara campania sa naţională de vaccinare împotriva maladiei COVID-19 săptămâna viitoare, a anunţat miercuri prim-ministrul Yoshihide Suga, în pofida faptului că autorităţile nipone întâmpină dificultăţi în această perioadă în ceea ce priveşte procurarea unor seringi speciale, adaptate pentru a nu risipi dozele de vaccin, informează AFP, potrivit agerpres.

Japonia a încheiat acorduri cu trei mari producători farmaceutici pentru a achiziţiona suficiente doze pentru populaţia sa de aproape 126 de milioane de locuitori.


Citeşte şi: Peste un milion de chilieni au fost vaccinaţi

Cu toate acestea, Japonia nu a anunţat deocamdată un plan detaliat pentru campania naţională de vaccinare, la mai puţin de şase luni înainte de debutul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate iniţial în 2020 şi amânate cu un an din cauza pandemiei de COVID-19.

Vaccinul Pfizer-BioNTech ar trebui să fie primul ser anti-COVID-19 aprobat în Japonia în zilele viitoare, după testele clinice naţionale solicitate de autorităţile sanitare locale.

„După ce vom fi confirmat eficacitatea şi inocuitatea vaccinului, vom începe vaccinarea, la jumătatea săptămânii viitoare”, a declarat prim-ministrul Yoshihide Suga.

Japonia încearcă să îşi procure o cantitate suficientă de seringi speciale pentru a putea extrage şase doze complete din flacoanele cu vaccin Pfizer-BioNTech. Seringile utilizate pe scară largă nu permit decât prelevarea a cinci doze, ceea ce înseamnă că ultima doză rămasă în flacon ar trebui aruncată odată cu acesta.

Problema seringilor ar putea obliga Japonia să renunţe la o cantitate importantă de doze Pfizer-BioNTech, care ar acoperi vaccinarea a 12 milioane de persoane, au estimat companiile mass-media locale.

„La început, vom utiliza seringile care pot să conţină şase doze, dar, pe măsură ce vom vaccina, acestea (seringile) vor deveni tot mai puţine”, a declarat marţi ministrul nipon al Sănătăţii, Norihisa Tamura.

„Lucrăm din greu pentru a obţine seringile necesare. Cerem producătorilor de material medical să îşi crească producţia”, a adăugat el în Parlamentul de la Tokyo.

Aproximativ 10.000 de membri ai personalului medical vor deveni primele persoane care vor fi vaccinate în Japonia, iar autorităţile nipone speră să extindă campania de vaccinare la persoanele vârstnice începând din luna aprilie.

Toshio Nakagawa, directorul Asociaţiei medicale japoneze, a declarat miercuri că lipsa de informaţii despre campania de vaccinare reprezintă o sursă de confuzie în rândul personalului medical.

Totuşi, el a adăugat că medicii niponi sunt angajaţi în programul de vaccinare, pe care îl consideră „iniţiativa cea mai amplă, la o scală pe care nu am cunoscut-o niciodată până acum”.

Citeşte şi: Senatul american continuă procesul de IMPEACHMENT a lui Donald Trump

Vaccinurile „ne vor permite să trecem în ofensivă, în loc să ne aflăm pur şi simplu în defensivă”, a adăugat oficialul japonez.

Japonia a fost relativ scutită până acum de pandemia de COVID-19 în comparaţie cu alte ţări, cu doar 6.500 de decese raportate în mod oficial începând din ianuarie 2020.

Însă cel de-al treilea val al pandemiei a obligat autorităţile nipone să decreteze o nouă stare de urgenţă la începutul lunii ianuarie în capitala ţării, Tokyo, şi în alte câteva departamente. De atunci, numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a scăzut.