DISTRIBUIȚI
NASA

Agenţia aerospaţială niponă şi compania japoneză Mitsubishi Heavy Industries au plasat marţi pe orbită un satelit spion care va monitoriza facilităţile militare ale Coreei de Nord, informează dpa, potrivit agerpres.

Satelitul Radar 6 a fost lansat de o rachetă H-2A de la centrul spaţial Tanegashima din sudul insulei omonime, la ora locală 01.20 p.m. (04.20 p.m.), la circa 1000 km sud-vest de Tokyo.


Citeşte şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în Bulgaria. Doi oameni au murit

Satelitul s-a separat de rachetă la circa 20 de minute de la lansare şi s-a înscris pe orbită, a anunţat postul nipon NHK.

Lansarea urma să aibă loc luni, dar a fost amânată din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Guvernul japonez va folosi acelaşi satelit şi pentru fotografierea zonelor afectate de dezastre naturale.

Programul nipon de sateliţi spion a fost dezvoltat după ce în 1998 Coreea de Nord a efectuat un test de rachetă care a zburat deasupra teritoriului japonez, provocând temeri la Tokyo.

Citeşte şi: Trump prevede o relaţie FORMIDABILĂ cu Kim

Sub conducerea lui Kim Jong Un, Phenianul şi-a intensificat programele nuclear şi balistic, efectuând doar anul trecut circa 20 de lansări de rachete, iar în septembrie anul trecut cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear.

Lansarea de marţi a coincis cu summitul istoric dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean din Singapore, având pe agendă denuclearizarea peninsulei coreene.