DISTRIBUIȚI
AFP

Ministrul japonez de externe Taro Kono (foto) a declarat miercuri că orice încercare de a revizui acordul încheiat în 2015 de Tokyo cu Coreea de Sud privind aşa-numitele „femei de reconfortare”, forţate să lucreze în bordelurile militare japoneze din timpul războiului, ar fi inacceptabilă şi ar face relaţiile imposibile, informează Reuters, potrivit agerpres.

Comentariul lui Kono intervine după ce omologul său sud-coreean, Kang Kyung-wha, a afirmat că acordul nu a reuşit să răspundă nevoilor victimelor şi şi-a cerut scuze pentru controversata înţelegere.


Citește și : 27 de persoane au fost rănite după ce un vas de croazieră elvețian s-a lovit de pilonul unui pod în vestul Germaniei

„Acordul Japonia-Coreea de Sud este un acord între două guverne şi unul care a fost foarte apreciat de către societatea internaţională”, a subliniat Kono într-un comunicat scris.

„Dacă guvernul sud-coreean (…) încearcă să revizuiască acordul care este deja în curs de implementare, aceasta ar face ca legăturile Japoniei cu Coreea de Sud să nu mai poată fi gestionate şi ar fi inacceptabil”, a notat el.

O anchetă sud-coreeană a concluzionat că disputa privind „femeile de reconfortare”, un eufemism japonez pentru femeile forţate să lucreze în bordelurile de război, nu poate fi „rezolvată în mod fundamental”, întrucât cererile victimelor de compensaţii legale din partea Japoniei nu au fost îndeplinite.

Guvernul sud-coreean va examina rezultatele investigaţiei şi le va aplica în politică după consultarea victimelor şi grupurilor civice care le sprijină, a anunţat miercuri într-o conferinţă de presă ministrul sud-coreean de externe Kang Kyung-wha, care şi-a cerut scuze pentru controversatul acord.