DISTRIBUIȚI
REUTERS

Japonia a anunţat marţi că refugiaţii ucraineni vor putea transforma vizele de scurtă şedere în unele de lungă şedere care le vor permite să lucreze, aceasta fiind cea mai recentă măsură luată de autorităţile de la Tokyo faţă de refugiaţii ucraineni, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Numărul persoanelor care au părăsit Ucraina după începerea invaziei ruse, în 24 februarie, a depăşit luni 2,8 milioane.


Citeşte şi: Cu cât punem capăt mai devreme dezastrului GDPR din Europa, cu atât mai bine – Black News

În pofida faptului că este a treia economie a lumii, Japonia a fost mult timp reticentă în a accepta refugiaţi. Potrivit datelor ONU, în 2020 ţara est-asiatică a primit 47 de refugiaţi, dintre care 44 din motive umanitare.

Însă la câteva zile după lansarea invaziei ruse în Ucraina, premierul Fumio Kishida a afirmat că ţara sa va primi unii refugiaţi ucraineni. Cererile vor fi iniţial limitate la rudele şi prietenii celor aproape 1.900 de ucraineni aflaţi deja de mai mult timp în Japonia.

Marţi, ministrul justiţiei japonez Yoshihisa Furukawa a afirmat că ucrainenii – care iniţial intră în Japonia cu viză de scurtă şedere (cel mult 90 de zile) – vor putea solicita o viză specială care le permite să lucreze, un prim pas către stabilirea lor în Japonia.

Etapele ulterioare vor fi incluse într-un plan de sprijin pe care guvernul japonez îl elaborează în prezent. În total 47 de refugiaţi ucraineni au ajuns în Japonia după 24 februarie, data începerii agresiunii militare ruse asupra Ucrainei.

Oraşe din întreaga Japonie au oferit spaţii de găzduire pentru refugiaţii ucraineni, iar unele companii, precum Pan Pacific International, au promis locuri de muncă şi sprijin financiar.

Vezi şi: Protest anti-război, în direct la televiziunea de stat din Rusia – VIDEO – Black News

Distanţa geografică între Europa şi Japonia ar putea limita numărul refugiaţilor ucraineni care ajung în această ţară. Ambasadorul Ucrainei la Tokyo, Serghei Korsunski, a declarat că nu se aşteaptă la mai mult de câteva sute de ucraineni.

”Trebuie să începem să spunem ‘Mulţumim, Japonia’ guvernului japonez”, a spus Aleksandr Dmitrenko, un avocat ucraineano-canadian care lucrează la elaborarea planului de sprijin pentru refugiaţi.