DISTRIBUIȚI

Japonia a anunţat marţi consolidarea securităţii informatice legate de Jocurile Olimpice de la Tokyo şi a condamnat „atacurile cibernetice rău intenţionate” după ce Marea Britanie şi Statele Unite au declarat că serviciile de informaţii militare ruse au încercat să perturbe Jocurile de anul viitor, relatează marţi Reuters, potrivit agerpres.

Organizatorii Jocurilor Olimpice nu au raportat niciun impact semnificativ asupra operaţiunilor lor pentru Jocurile iniţial stabilite pentru acest an, dar amânate până în 2021 din cauza pandemiei de coronavirus.


Citeşte şi: Canada sare de 200.000 de cazuri cu coronavirus

Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat luni ceea ce ele au numit o serie de „atacuri cibernetice rău intenţionate” orchestrate de serviciile de informaţii militare ruse, inclusiv încercări de a perturba Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo.

Secretarul şef al cabinetului japonez Katsunobu Kato a refuzat să dea detalii, dar a spus că Japonia va face toate eforturile pentru a proteja Jocurile faţă de posibile încercări de hacking.

„Nu putem închide ochii asupra atacurilor cibernetice rău intenţionate ce ameninţă democraţia”, a declarat Kato într-o conferinţă de presă, adăugând că Japonia strânge şi analizează informaţii în contact strâns cu Marea Britanie şi Statele Unite.

„Jocurile Olimpice sunt un eveniment internaţional major ce atrage atenţia şi măsurile de securitate cibernetică sunt extrem de importante”, a notat el.

Oficiali britanici au declarat luni că hackeri din cadrul agenţiei de informaţii militare GRU a Rusiei au efectuat de asemenea operaţiuni de „recunoaştere cibernetică” vizând organizatorii Jocurilor de la Tokyo.

Ei au refuzat să ofere detalii specifice despre cele mai recente atacuri cibernetice sau să spună dacă au avut succes, dar au precizat că acestea au vizat organizatori ai olimpiadei, furnizori de logistică şi sponsori.

Comitetul de organizare a declarat într-un comunicat că a făcut deja pregătiri ample de securitate cibernetică şi că a existat o mică perturbare a platformelor sale.

„În timp ce am monitorizat constant diferite tipuri de atacuri cibernetice pe platformele digitale deţinute de Tokyo 2020, nu s-a observat un impact semnificativ în operaţiunile noastre”, a spus purtătorul de cuvânt Masa Takaya.

Un reprezentant al sponsorului Jocurilor, Toyota Motor Corp, a refuzat să comenteze.

Mai multe încercări de hacking au avut loc asupra organizaţiilor sportive internaţionale despre care oficiali occidentali şi experţi în securitate cibernetică afirmă că au fost orchestrate de Rusia încă de pe vremea scandalului antidoping izbucnit acum cinci ani care viza sportivi ruşi.

Moscova a negat în mod repetat acuzaţiile.

În decembrie, Rusiei i-a fost interzisă participarea la cele mai importante evenimente sportive din lume timp de patru ani, inclusiv la Jocurile de la Tokyo, din cauza infracţiunilor de dopaj pe scară largă.

Citeşte şi: Irlanda impune cele mai dure restricţii din toată Europa

Un purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional (COI) a spus că securitatea cibernetică este una dintre priorităţile sale.

„COI şi comitetele organizatoare ale Jocurilor Olimpice au identificat securitatea cibernetică ca domeniu prioritar şi au investit mult pentru a oferi Jocurilor Olimpice cel mai bun mediu de securitate cibernetică posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters într-un e-mail.

„Având în vedere natura subiectului, nu divulgăm aceste măsuri”, a precizat el.