DISTRIBUIȚI

În Japonia a început miercuri vaccinarea împotriva COVID-19, cu produsul Pfizer/BioNTech, transmite Reuters, potrivit agerpres. Este ultima ţară din G7 – grupul celor mai avansate economic – care demarează procedura.

Premierul Yoshihide Suga încearcă să asigure găzduirea la vară a Jocurilor Olimpice, în ciuda epidemiei de coronavirus.


Citește și: SEISM puternic în Grecia 

Printre primii vaccinaţi au fost angajaţii Centrului Medical din Tokyo. Vor avea prioritate la primele loturi de vaccin circa 40.000 de membri ai personalului medical nipon.

Vor urma alţi 3,7 milioane de profesionişti din domeniu sanitar, apoi aproximativ 36 de milioane de japonezi în vârstă de peste 65 de ani, pacienţii cu anumite boli şi îngrijitorii din azilurile de bătrâni.

„Este primul pas importat către încetarea” epidemiei, a declarat presei viceministrul sănătăţii, Hiroshi Yamamoto, la spitalul unde tocmai fuseseră administrate primele doze de vaccin.

Suga apreciase că vaccinarea va fi vitală pentru desfăşurarea cu succes a Jocurilor Olimpice amânate de anul trecut; competiţia urmează să înceapă spre sfârşitul lui iulie.

Guvernul de la Tokyo încearcă să asigure suficiente vaccinuri pentru întreaga populaţie a Japoniei, de 126 de milioane, în prima jumătate a anului. Coordonatorul programului de vaccinare, Taro Kono, a afirmat marţi că finalizarea procesului ar putea dura un an.

Există şi temeri că s-ar putea irosi milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech din cauza numărului insuficient de seringi necesare pentru maximizarea numărului de injecţii din fiecare flacon. Centrul Medical din Tokyo a comunicat că deocamdată are un stoc suficient de seringi fără volum mort, care permit extragerea a şase doze din fiecare flacon.

Centrul intenţionează să administreze 60 de doze pe zi începând de joi, pentru a minimiza cantitatea de vaccin eventual aruncată şi pentru a începe cât mai curând monitorizarea celor vaccinaţi.

Directorul spitalului, Kazuhiro Araki, a afirmat că vrea să dea un exemplu, vaccinându-se primul. „Nu-mi plac prea mult injecţiile”, a recunoscut el, adăugând: „Mă bucur că nu a durut. Mă simt uşurat”.

Citește și: Numărul de infectări cu coronavirus înregistrează o scădere semnficativă

Japonia a încheiat contracte pentru un total de 314 milioane de doze de vaccinuri de la Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford şi Moderna. Având în vedere că este necesar un rapel, cantitatea ar fi suficientă pentru 157 de milioane de oameni.

Până acum, în Japonia s-au înregistrat 415.000 de cazuri de COVID-19, din care 7013 s-au încheiat prin decese. Numărul de infectări cu coronavirus a început să scadă în ultimele săptămâni, după maximum din ianuarie. La Tokyo şi în alte nouă prefecturi este în vigoare starea de urgenţă, pentru limitarea epidemiei.