DISTRIBUIȚI

Un tribunal sud-coreean a ordonat vineri Japoniei să plătească despăgubiri pentru 12 femei ce fuseseră obligate la sclavie sexuală în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în bordeluri ale armatei imperiale, sau pentru familiile lor, o decizie fără precedent susceptibilă să irite Tokyo, informează AFP, potrivit agerpres.

Tribunalul districtului central Seul a decis că executivul nipon trebuie să plătească fiecărei victime câte 100 de milioane de won (74.000 de euro), a relatat agenţia sud-coreeană Yonhap, citată de AFP.


Citește și: Peste 4.000 de americani au fost răpuși de coronavirus într-o singură zi

Acesta este primul dosar civil înaintat justiţiei în Coreea de Sud împotriva Tokyo de către cele care erau denumite eufemistic „femei de reconfortare” şi care în realitate erau sclavele sexuale ale trupelor japoneze.

Potrivit majorităţii istoricilor, până la 200.000 de femei – în principal originare din Coreea, dar şi din alte ţări asiatice, inclusiv China – au fost forţate să se prostitueze în bordeluri militare nipone în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945).

Citește și: Ucraina impune un lockdown mai strict: Școlile și restaurantele se ÎNCHID!

Tokyo şi Seul sunt doi aliaţi-cheie ai SUA într-o regiune dominată de China şi confruntată cu ameninţarea unei Corei de Nord dotată cu arme nucleare. Însă relaţiile dintre ele rămân tensionate din cauza vechilor diferende moştenite din perioada în care Peninsula Coreeană era o colonie a Japoniei (1910-1945).

Guvernul japonez neagă responsabilitatea sa directă pentru abuzurile comise în timpul războiului, insistând asupra faptului că victimele erau recrutate de civili şi că bordelurile erau exploatate comercial.