DISTRIBUIȚI
REUTERS

Japonia, Elveţia, Mozambic, Malta şi Ecuador, fără concurente, au fost alese joi de Adunarea Generală a ONU pentru a ocupa cinci locuri de membri nepermanenţi în Consiliul de Securitate în 2023-2024, transmite AFP, potrivit agerpres.  

‘Vom depune toate eforturile împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului pentru ca acesta să poată funcţiona eficient’, a declarat după vot ministrul adjunct de externe japonez Odawara Kiyoshi.


Citește și : Un emisar special ucrainean se aşteaptă ca ţara sa să primească statutul de candidat la aderarea la UE

El a precizat că prioritatea Japoniei în acest mandat va fi ‘securitatea, incluzând energia şi hrana’.

‘În Consiliu, dorim să aducem expertiza elveţiană în materie de pace în lume, să ne apărăm interesele şi valorile, şi să contribuim în calitate de ţară neutră la soluţii de compromis’, a afirmat la rândul său Ignazio Cassis, preşedinte în exerciţiu al Elveţiei şi ministru de externe.

La votul secret din Adunarea Generală, Elveţia a obţinut 187 voturi din 193 ţări, Japonia 184, Mozambicul – care va face parte pentru prima dată din Consiliu – 192, Ecuadorul 190, Malta 185.

Cele cinci state vor lua locul, de la 1 ianuarie, Indiei, Norvegiei, Kenyei, Mexicului şi Irlandei.

Citește și : Criză naţională’ în Australia: Premierul Albanese reacţionează la ‘scandalul verzei’

 

Consiliul de Securitate al ONU este compus din 15 membri, dintre care cinci permanenţi (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) şi zece aleşi pentru doi ani, dintre care jumătate se schimbă în fiecare an.