DISTRIBUIȚI

Parlamentul japonez a adoptat miercuri o lege privind acordarea de despăgubiri zecilor de mii de persoane sterilizate, adesea fără acordul lor, în cadrul unui program guvernamental menit să prevină naşterea unor ‘descendenţi inferiori’, rămas în vigoare până în 1996, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Multe dintre victime erau persoane cu dizabilităţi fizice sau cognitive, altele sufereau de lepră sau, pur şi simplu, prezentau probleme comportamentale.


Citeşte şi: Americanii au ucis mai mulţi civili afgani decât au făcut-o talibanii

Noua lege prevede acordarea unei despăgubiri de 3,2 milioane de yeni (29.000 de dolari) fiecărei victime, la solicitarea acesteia în termen de cinci ani şi cu aprobarea unei comisii de experţi.

‘Reflectăm cu seriozitate şi ne cerem scuze profunde’, se mai spune în text, în timp ce şeful de cabinet al premierului Shinzo Abe a prezentat scuze din partea guvernului şi a declarat, într-o conferinţă de presă, că şeful acestuia va emite o declaraţie în cursul zilei de miercuri.

În baza legii eugeniei, intrată în vigoare în 1948, când Japonia se confrunta cu penurie alimentară şi începea reconstrucţia postbelică, au fost sterilizate în jur de 25.000 de persoane, dintre care cel puţin 16.500 fără acordul lor.

Citeşte şi: Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 359 de morți; Explozie controlată în apropiere de un cinematograf în Colombo

Aproximativ 20 dintre victime au dat în judecată statul japonez pentru a primi despăgubiri şi scuze. Primul verdict într-un astfel de caz este aşteptat în luna mai.

Deşi cele mai cunoscute legi ale eugeniei au fost impuse de Germania nazistă, Japonia nu a fost singura ţară cu programe similare pe timp de pace, majoritatea celorlalte fiind revocate însă în anii 1970, mai notează Reuters.