DISTRIBUIȚI

Japonia a decis să selecteze radarul fabricat de corporaţia americană Lockheed Martin pentru dotarea sistemului său de apărare antirachetă, o achiziţie de mai multe miliarde de dolari şi care ar putea ajuta totodată la atenuarea fricţiunilor comerciale cu SUA, transmite marţi Reuters, citând o sursă din Ministerul Apărării de la Tokyo, sub rezerva anonimatului. 

Japonia are în plan achiziţia a două baterii Aegis Ashore care să fie desfăşurate în 2023 în cadrul modernizării apărării sale antirachetă împotriva ameninţărilor din Coreea de Nord şi China, relatează şi agerpres.


Citeşte şi: În ciuda procedurii de infringement, Polonia nu renunţă la reforma judiciară (AFP)

Potrivit Reuters, candidatele erau sistemele SPY-6 de la Raytheon şi o versiune a Long Range Discrimination Radar (LRDR) de la Lockheed Martin.

Conform surselor, este probabil ca bateriile Aegis Ashore să coste de cel puţin două ori mai mult decât estimarea iniţială de 2 miliarde de dolari.

Preşedintele american Donald Trump a cerut Japoniei să cumpere mai multe echipamente militare şi alte produse americane pentru echilibrarea deficitului comercial.

Excedentul comercial al Japoniei în relaţia cu SUA a coborât în mai cu 17,3%, ajungând la 340,7 miliarde de yeni (3,07 miliarde de dolari), cel mai scăzut nivel din ianuarie 2013, determinat de creşterea importurilor la cărbune şi avioane din SUA.