DISTRIBUIȚI

Tokyo a cerut luni autorităţilor din Myanmar să elibereze un jurnalist japonez arestat cu o zi înainte în ţara unde zeci de reporteri au fost reţinuţi de la lovitura de stat din februarie, relatează AFP, potrivit agerpres.

După ce a preluat puterea, junta din Myanmar s-a confruntat cu manifestaţii constante pentru a cere revenirea la democraţie, pe care a reprimat-o în sânge ucigând cel puţin 730 de persoane. Şi presa este din ce în ce mai vizată de represiune.


Citeşte şi: UE şi SUA vor o soluţie de compromis în Georgia

Jurnalistul independent Yuki Kitazumi a fost arestat duminică şi, potrivit unui purtător de cuvânt al ambasadei japoneze, el a fost transferat de la o secţie de poliţie la închisoarea Insein, unde se ştie că sunt încarceraţi deţinuţi politici.

Reporterul nu a fost încă inculpat şi diplomaţii încearcă să obţină permisiunea de a-l vizita în închisoare, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

„Facem apel la Myanmar să elibereze această persoană cât mai curând posibil. Vom face tot posibilul pentru a proteja acest cetăţean japonez”, a precizat în faţa reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului japonez Katsunobu Kato.

Este a doua oară când Kitazumi este arestat după lovitura de stat. În februarie, el a fost arestat pentru scurt timp după o intervenţie a poliţiei împotriva manifestanţilor.

Presa a fost adesea vizată de forţele de securitate, în momentul în care autorităţile încearcă să controleze mai mult informaţiile restricţionând accesul la internet sau revocând acreditările anumitor media din ţară.

Cel puţin 65 de jurnalişti şi fotografi au fost arestaţi după puci, dintre care 34 rămân în spatele gratiilor, potrivit organizaţiei Reporting ASEAN.

Citeşte şi: Ruşii răspund cu aceeaşi monedă şi expulzează 20 de diplomaţi cehi – Black News

Asociaţia de Asistenţă pentru Prizonieri Politici (AAAP) a declarat că trei reporteri din statul Kachin, care lucrează pentru Myitkyina News Journal, sunt deţinuţi într-un centru de interogatoriu.

„În aceste centre, deţinuţii sunt obligaţi să facă şi să semneze mărturisiri, uneori sub tortură”, potrivit AAAP.