DISTRIBUIȚI
buzzzmagazine.com

Japonia ar trebui să aprobe utilizarea medicamentelor pe bază de canabis, a recomandat joi un grup de experţi al Ministerului Sănătăţii, deschizând astfel calea unei posibile revizuiri a legilor extrem de stricte ale ţării privind drogurile, relatează AFP, potrivit agerpres

Această modificare nu ar afecta însă politica de toleranţă zero a Japoniei cu privire la consumul de marijuana în scop recreaţional, acelaşi grup de exeperţi propunând în schimb reguli mai stricte cu privire la utilizarea sa non-medicală.


Citește și : Turcia îşi consolidează prezenţa militară în Ciprul de Nord

Legile anti-canabis sunt deosebit de dure în Japonia, unde vedete internaţionale au fost reţinute, între care fostul component al trupei Beatles Paul McCartney, care a petrecut nouă zile în detenţie în 1980, după ce în bagajele sale a fost descoperită marijuana.

Guvernul nipon discută însă de câteva luni despre posibila aprobare a medicamentelor derivate din canabis, deja autorizate în multe ţări pentru a trata anumite boli, precum cazurile severe de epilepsie.

Joi, grupul de experţi al Ministerului japonez al Sănătăţii a recomandat guvernului să revizuiască legislaţia pentru a autoriza importul şi fabricarea de medicamente care folosesc componente de canabis.

Cu toate acestea, el a cerut, de asemenea, o revizuire a textelor pentru a sublinia clar că consumul de canabis în scopuri recreaţionale constituie o infracţiune gravă.

Acest lucru ar elimina o lacună juridică în Japonia care face ca consumul de canabis să fie legal din punct de vedere tehnic, chiar dacă deţinerea mugurilor, frunzelor şi a rădăcinilor sale este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, sau chiar şapte ani în cazul vânzării pentru profit.

Acest paradox provine dintr-o măsură veche menită să împiedice agricultorii să fie arestaţi pentru că au inhalat fum psihoactiv atunci când cultivă cânepa pentru a face frânghii, de exemplu.

Citește și : Marii aliați ai Rusiei încep să se îndoiască de Putin: escaladarea războiului și anexarea teritoriilor pun Kremlinul în dificultate

Recomandările grupului de experţi au loc în condiţiile în care produsele care conţin canabidiol (CBD), molecula fără efect psihoactiv a canabisului, câştiga popularitate în Japonia.

Grupul de exeperţi a cerut, de asemenea, ca actuala interdicţie generală a plantelor de canabis să fie înlocuită cu o interdicţie a THC, principala sa moleculă psihoactivă.