DISTRIBUIȚI
The Guardian

Ministrul Economiei din Japonia, Yasutoshi Nishimura, a declarat că guvernul intenţionează să ridice starea de urgenţă înainte de 31 mai, termenul stabilit la nivel naţional, în „multe dintre cele 34 de prefecturi” care nu se numără printre cele mai afectate de pandemia de coronavirus, relatează duminică Reuters, scrie agerpres.

„Ridicarea stării de urgenţă în multe dintre cele 34 de prefecturi, care le exclud pe cele vizate de măsurile de precauţie specifice, va fi cel mai probabil luată în calcul în condiţiile în care, în ultimul timp, în numeroase prefecturi nu au mai fost cazuri noi infectare”, a declarat Nishimura în cadrul unei dezbateri la postul public NHK.


Citește și : Obama, atac dur la adresa lui Trump: Gestionarea crizei, ‘un dezastru haotic absolut’

Nishimura, responsabil de combaterea epidemiei, a spus că există o tendinţă în scădere a cazurilor săptămânale de noi infecţii, iar numărul de cazuri noi pe cap de locuitor va fi unul dintre criteriile de evaluare luate în calcul pentru ridicarea restricţiilor.

Săptămâna trecută, Japonia a extins prelungirea stării de urgenţă în întregul arhipelag nipon până la 31 mai, însă a precizat că situaţia va fi reevaluată la o reuniune a grupului de lucru pentru coronavirus, la 14 mai, şi este posibil ca în unele prefecturi restricţiile să fie ridicate mai devreme.

13 dintre cele 47 de prefecturi ale Japoniei, printre care se numără Tokyo şi Osaka, unde virusul s-a răspândit rapid, au fost desemnate de Guvern „prefecturi aflate sub măsuri de precauţie specifice”.

Nishimura a declarat că unele dintre cele 13 prefecturi s-ar putea număra printre zonele în care vor fi ridicate restricţiile înainte de termenul stabilit.

Aproximativ 15.777 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 624 de decese au fost confirmate în această ţară până duminică, fiind exceptate din acest bilanţ cazurile înregistrate pe un vas de croazieră aflat anterior în carantină în Yokohama, potrivit NHK.

Citește și : FMI avertizează că protecţionismul ar putea afecta redresarea economiei mondiale

Yasutoshi Nishimura a declarat vineri presei că dintre cele 47 de prefecturi ale ţării, 27 sunt gata să relaxeze restricţiile privind şederea la domiciliu. De asemenea, unsprezece prefecturi vor elimina solicitările de închidere a firmelor, iar 16 vor relaxa restricţiile privitoare la acestea, a completat Nishimura.