DISTRIBUIȚI
AFP/EPA

Ministerul Apărării al Japoniei a dezvăluit miercuri un nou buget-record echivalând cu 52 de miliarde de dolari, în condiţiile în care arhipelagul nipon se confruntă cu ameninţarea nord-coreeană şi cu ambiţiile regionale tot mai mari ale Chinei, informează AFP, potrivit agerpres.

Ministerul îi va cere Parlamentului să voteze acest buget în valoare de 5.490 de miliarde de yeni (44,4 miliarde de euro) pentru următorul exerciţiu financiar ce va începe la 1 aprilie 2021.


Citește și: Disney DĂ AFARĂ 28.000 de angajaţi

Aceasta este a 9-a creştere consecutivă a respectivului buget anual, ce reprezintă de altfel o majorare cu 3,6% în raport cu exerciţiul financiar în curs 2020/2021.

Japonia prevede între altele să se doteze cu două noi fregate şi cu un submarin, la un cost total mai mare de 1,6 miliarde de dolari.

Tokyo pregăteşte de asemenea modernizarea avioanelor sale de vânătoare Mitsubishi F-2, program ce necesită enorme costuri de cercetare-dezvoltare timp de mai mulţi ani.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării nipon nu a cerut o finanţare specifică pentru opţiuni la sistemul terestru de apărare antirachetă Aegis Ashore, la care guvernul a renunţat în iunie.

Acest sistem, ce urma să fie instalat în două locuri în Japonia a suscitat puternice îngrijorări din partea localnicilor şi obstacole tehnice riscau să majoreze substanţial costurile lui, deja cifrate la 4,2 miliarde de dolari. Guvernul Japoniei s-a angajat să găsească alternativa până la sfârşitul acestui an.

Citește și: Autorităţile din Belarus AU ÎNCHIS principalul site de știri

Înainte de a demisiona la mijlocul lui septembrie din motive de sănătate, fostul premier Shinzo Abe a insistat din nou asupra necesităţii de a întări apărarea antirachetă a ţării. Succesorul lui, fosta sa mână dreaptă, Yoshihide Suga, a adoptat aceeaşi linie.

Noul ministru nipon al apărării, Nobuo Kishi, care este chiar fratele lui Abe, a declarat recent că se gândeşte la un nou sistem antirachetă amplasat în largul mării.