DISTRIBUIȚI
Former Fed Chair Janet Yellen appears for an interview with FOX Business Network guest anchor Jon Hilsenrath in the Fox Washington bureau, Wednesday, Aug. 14, 2019, in Washington. The interview will air this Friday at 9:30PM/ET on FOX Business Network's WSJ at Large with Gerry Baker. (AP Photo/Andrew Harnik)

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Janet Yellen, a lăudat joi, în cursul unei vizite la Pretoria, participarea ‘îndrăzneaţă’ a Africii de Sud la aşa-numitul Parteneriat pentru o tranziţie energetică justă, sprijinit de SUA şi de alte ţări occidentale, însă a evitat să se refere la preocupările Washingtonului legate de exerciţiile militare planificate de Pretoria cu China şi Rusia, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Janet Yellen s-a adresat reporterilor în prezenţa ministrului de finanţe Enoch Godongwana, în a treia etapă a turneului său de aproape două săptămâni în Africa şi la doar câteva zile după vizita ministrului de externe rus Serghei Lavrov în Africa de Sud.


Citeşte şi: Un mort şi mai mulţi răniţi într-un atac cu armă albă într-o biserică din sudul Spaniei – Black News

‘Statele Unite acordă o mare importanţă relaţiei noastre cu Africa de Sud’, a spus Yellen în declaraţia sa, care nu a inclus nicio menţiune la Rusia sau China ori la îngrijorările Washingtonului faţă de planurile Pretoriei de a participa la exerciţii militare comune cu aceste două ţări.

Potrivit ministrul de finanţe sud-african, discuţiile urmau să se refere la combaterea terorismului financiar, finanţarea măsurilor legate de climă, rezolvarea crizei datoriilor suverane în Africa şi subiecte globale care vor fi abordate la o reuniune a G20 luna viitoare.

El a numit prezenţa lui Yellen o ocazie ‘memorabilă’, remarcând că precedenta vizită a unui secretar al Trezoreriei a avut loc în 2014.

Departamentul Trezoreriei al SUA nu a emis niciun comunicat despre întrevederea de miercuri cu uşile închise între Janet Yellen şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, descrisă de Pretoria drept o ‘vizită de curtoazie’.

Africa de Sud a rămas unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai Moscovei pe un continent divizat în privinţa invaziei Rusiei în Ucraina.

Turneul lui Yellen a dat startul unei ‘ofensive de farmec’ în acest an în Africa a înalţilor responsabili americani, menită să aprofundeze relaţiile economice ale SUA cu acest continent şi să contracareze poziţia dominantă în materie de comerţ şi creditare pe care o are China cu multe state africane.

Pe tot parcursul vizitei, Yellen a subliniat dreptul statelor de a-şi alege partenerii comerciali, dar a insistat în acelaşi timp pe transparenţa mai mare şi durabilitatea angajamentului cu Statele Unite.

Citeşte şi:Cui îi dai un deget, îţi ia toată mâna! După ce a primit tancuri, Zelenski cere acum Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de luptă – Black News

Secretarul Trezoreriei, care se întâlneşte joi cu guvernatorul Băncii centrale a Africii de Sud, a evidenţiat participarea acestei ţări la Parteneriatul pentru o tranziţie energetică justă, sprijinit la sfârşitul lui 2021 de SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Uniunea Europeană. Acestea au promis în total 8,5 miliarde de dolari pentru accelerarea tranziţiei Africii de Sud de la combustibili fosili la energii regenerabile, însă costurile totale vor fi mult mai mari.

‘Acest parteneriat reprezintă primul pas îndrăzneţ al Africii de Sud către extinderea accesului la electricitate şi a fiabilităţii acestuia şi crearea unei economii cu emisii scăzute de carbon şi reziliente la schimbările climatice’, a spus Yellen, adăugând că aceasta va ‘atenua povara fiscală serioasă pe care sectorul energetic o pune asupra economiei Africii de Sud’.