DISTRIBUIȚI
nedaa-sy.com

Emisarul Statelor Unite pentru Siria, James Jeffrey, va ocupa, de asemenea, postul de trimis special pentru coaliţia internaţională antijihadistă, după demisia lui Brett McGurk pe fondul deciziei de retragere a militarilor americani desfăşuraţi pe teritoriul sirian, relatează AFP, scrie agerpres.

Brett McGurk, numit de fostul preşedinte Barack Obama şi confirmat de Donald Trump pentru a reprezenta Washingtonul pe lângă coaliţia contra grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria, a demisionat la 21 decembrie după anunţul liderului de la Casa Albă care a creat o surpriză decretând retragerea trupelor americane.


Citește și : Trump, atacat virulent de o reprezentantă a democraţilor din Congres: ‘Îl vom destitui pe acest fiu de căţea!’

Plecarea sa, efectivă de la 31 decembrie, a urmat celei a secretarului Apărării, Jim Mattis.

După anunţul preşedintelui Donald Trump, administraţia sa depune eforturi pentru a înlătura impresia unei retrageri precipitate din Siria.

Pentru a asigura aliaţii angajaţi în coaliţia antijihadistă, Departamentul de Stat garantează că „nu există un calendar” pentru retragerea militară, care va fi „extrem de coordonată”, cu scopul de „a nu lăsa un vid pe care teroriştii l-ar putea exploata”.

Prin urmare, Departamentul de Stat a anunţat vineri că James Jeffrey va avea un dublu rol de reprezentant special pentru Siria şi trimis special pentru coaliţia internaţională.

Citește și : Marea Britanie va efectua luni un test pentru cazul unui Brexit fără acord

Ambasadorul Jeffrey va „dirija şi coordona” „eforturile Departamentului de Stat pentru a pune în aplicare anunţul preşedintelui Trump al unei retrageri responsabile a trupelor americane din Siria, în coordonare cu aliaţii şi partenerii noştri, fără a dăuna obiectivelor Statelor Unite în Siria şi Irak, inclusiv înfrângerea durabilă a SI”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Robert Palladino, într-un comunicat.