DISTRIBUIȚI
National Security Advisor Jake Sullivan answers questions during the daily media briefing at the White House in Washington, U.S., May 18, 2022. REUTERS/Evelyn Hockstein

Statele Unite lucrează la o nouă rundă de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, a declarat joi consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan, în timp ce Pyongyang continuă dezvoltarea de rachete și semnalează un posibil nou test nuclear, conform Reuters, informează mediafax.

„Avem un nou set de măsuri de sancțiuni care se pregătesc chiar în acest moment”, a declarat el la o conferință organizată la Seul de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul în SUA și de grupul media sud-coreean JoongAng.


Citește și:  FMI a ajuns la un acord cu Republica Moldova

Sullivan, care a vorbit prin intermediul unei legături video în direct, nu a dat detalii, dar a declarat că Washingtonul s-a angajat să folosească presiunea și diplomația pentru a convinge Coreea de Nord să renunțe la arsenalul său nuclear.

Principalul obiectiv al politicii lui Joe Biden privind Coreea de Nord este denuclearizarea peninsulei coreene și rămâne fermă în urmărirea acestui obiectiv, fiind în același timp flexibilă în colaborarea cu partenerii cu privire la modul de realizare a acestuia, a spus el.

El a subliniat cooperarea sporită între Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia, care au sporit exercițiile militare comune. Statele Unite lucrează, de asemenea, la o prezență regională mai „vizibilă” a activelor sale strategice, a spus Sullivan, referindu-se la arme majore precum portavioane și bombardiere cu rază lungă de acțiune.

Coreea de Nord a declarat că denuclearizarea este exclusă și a acuzat Statele Unite și aliații săi că au aplicat politici „ostile”, inclusiv sancțiuni, care nu i-au lăsat altă opțiune decât să se înarmeze.

Sullivan a declarat că Washingtonul nu are intenții rele față de Coreea de Nord și că este deschis la discuții fără condiții prealabile.

„Pyongyang a respins această deschidere sinceră”, a spus el.

Ultima rundă de sancțiuni americane din octombrie a vizat două companii înregistrate în Singapore și o firmă înregistrată în Insulele Marshall, despre care Washingtonul a spus că sprijină programele de armament și armata Pyongyangului.

Citește și: Stoltenberg recunoaşte ‘provocarea logistică’ pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis în Ucraina

Decenii de sancțiuni conduse de SUA nu au oprit programele tot mai sofisticate de rachete și arme nucleare ale Coreei de Nord, iar China și Rusia au blocat eforturile recente de a impune mai multe sancțiuni ale ONU, spunând că acestea ar trebui în schimb să fie relaxate pentru a impulsiona discuțiile și a evita daunele umanitare.

Sullivan a declarat că administrația nu-și face iluzii cu privire la provocări, dar că Statele Unite rămân angajate să tragă la răspundere Coreea de Nord.