DISTRIBUIȚI
Twitter

Fostul preşedinte brazilian Jair Bolsonaro nu poartă nicio responsabilitate în tentativa de lovitură de stat din 8 ianuarie la Brasilia, a afirmat sâmbătă unul dintre fiii săi, senatorul Flavio Bolsonaro, indicând că nu dispune de niciun indiciu privind o posibilă întoarcere a tatălui său, aflat în prezent în Statele Unite, notează AFP, potrivit agerpres.  

„Nu există nimic legal care să-l implice pe Bolsonaro. Justiţia nu este locul unui proces politic. El este foarte calm deoarece ştie că nu există nicio modalitate de a-l lega de o faptă criminală”, a declarat parlamentarul mai multor media, printre care AFP.


Citește și : Cel puţin opt morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

„Dacă o persoană care poartă haine cu poza lui Bolsonaro iese în stradă pentru a face ceva nepotrivit, aceasta trebuie să fie trasă la răspundere, nu Bolsonaro”, a insistat senatorul. „El nu are nicio putere asupra acestor oameni”, a dat asigurări fiul cel mare al fostului preşedinte.

Pe 8 ianuarie, mii de partizani ai lui Bolsonaro, nemulţumiţi de victoria lui Lula da Silva asupra fostului preşedinte de extremă-dreaptă la alegerile prezidenţiale din octombrie 2022, au invadat şi vandalizat Palatul prezidenţial, Congresul şi Curtea Supremă.

Un judecător brazilian a decis să îl includă pe fostul lider, care a plecat în Florida pe 31 decembrie, cu două zile înainte de încheierea mandatului său, în ancheta care are ca scop să stabilească cine se află în spatele atacului asupra unor instituţii braziliene.

Întrebat dacă Jair Bolsonaro se va întoarce în Brazilia, fiul său a fost evaziv. „S-ar putea mâine sau peste şase luni ori s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. Nimic nu este planificat”, a declarat senatorul, pentru care tatăl său este în „vacanţă”.

Citește și : Cheia rezolvării conflictului din Ucraina este la Biden, dar acesta nu o foloseşte

În vârstă de 67 de ani, fostul preşedinte ar putea fi supus în curând la o nouă intervenţie chirurgicală „pentru a-i repara din nou intestinul”, a indicat Flavio Bolsonaro.

În urma unei agresiuni cu cuţitul în 2018 în cursul unui miting călătorii electoral, Jair Bolsonaro a suferit mai multe operaţii pentru o obstrucţie intestinală recurentă, mai scrie AFP.