DISTRIBUIȚI
brasil247.com

Congresmanul brazilian de dreapta Jair Bolsonaro, care este deseori comparat cu preşedintele american Donald Trump, a confirmat că va candida la preşedinţia Braziliei la alegerile din octombrie, relatează DPA.

Într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter, Bolsonaro, 62 de ani, a spus că va putea fi împiedicat să candideze numai dacă „vor folosi împotriva mea, cu laşitate, mijloace de a mă exclude” sau „dacă mă vor ucide”, potrivit agerpres .


Bolsonaro a stârnit controverse după ce a vorbit în termeni pozitivi despre dictatura militară din perioada 1964-1985, după ce a spus despre o femeie politician de stânga că este atât de ‘urâtă’ încât nu ar putea nici măcar să fie violată şi după ce a făcut comentarii considerate rasiste şi homofobe.

Citește și : Theresa May avertizată cu privire la supraaglomerarea Serviciului Naţional de Asistenţă Medicală

Părerile sale populiste şi naţionaliste şi atacurile împotriva presei i-au atras comparaţii cu Trump.

„Sunt o persoană complet din afara establishment-ului. Sunt diferit”, a spus, în înregistrarea video, Bolsonaro, care este un fost ofiţer din armată.

Membru al Congresului din 1991, el urmează să candideze la preşedinţie din partea Partidului Social Liberal (de dreapta).

Conform sondajelor de opinie, el s-ar putea plasa pe locul doi, după Luis Inacio Lula da Silva, fost preşedinte între 2003 şi 2010. Este totuşi posibil ca Lula da Silva să nu poată candida la alegeri din cauza unor anchete legate de corupţie care îl vizează.

În cursă vor intra şi alţi candidaţi cu potenţial de a creşte în popularitate. Printre ei nu se va afla însă şi actualul preşedinte, Michel Temer, care a fost găsit vinovat de încălcarea legislaţiei electorale.

Analiştii spun că popularitatea lui Bolsonaro se datorează parţial promisiunilor sale de a lupta împotriva corupţiei, într-un moment în care ample scandaluri de corupţie care au în centru gigantul de construcţii Odebrecht au afectat o bună parte din clasa politică, inclusiv pe Lula da Silva.