DISTRIBUIȚI

Un grup de bărbaţi mascaţi şi înarmaţi au furat, marţi, mai multe milioane de euro dintr-un avion de pasageri al companiei Austrian Airlines, pe aeroportul din Tirana, după care s-au implicat într-un schimb de focuri de poliţia, reuşind însă să scape, relatează dpa, potrivit agerpres.

Bărbaţii au pătruns cu o dubă pe pista aeroportului şi au ameninţat cu arma personalul care transfera sacii cu bani dintr-o camionetă blindată în cala avionului, a relatat postul TV Klan, citând poliţia locală. Hoţii au încărcat sacii în dubă, dar, după circa 800 de metri, s-au implicat într-un schimb de focuri cu poliţia, care a încercat să-i oprească. Unul dintre jefuitori a fost ucis, iar camarazii lui i-au aruncat trupul din dubă şi au reuşit să fugă.


Citește și: Liderii europeni se reunesc pentru a da un răspuns răspicat Londrei

Nu este clar deocamdată ce sumă a fost furată, dar presa locală vorbeşte de cel puţin 10 milioane de euro.

În timpul jafului, toţi pasagerii se aflau în avion, un Airbus A320, care urma să decoleze spre Viena. Media locale afirmă că vieţile pasagerilor nu au fost în pericol în niciun moment.

Avionul a decolat mai târziu spre Viena, unde a aterizat cu o întârziere de două ore şi jumătate.

Citește și: După numărarea a 95% din voturi, Netanyahu pare că-și va menține fotoliul de premier în Israel

Autorităţile albaneze l-au identificat pe bărbatul ucis de poliţie în timpul unui jaf armat pe aeroportul din Tirana ca fiind un cunoscut spărgător de bănci în serie în Albania şi Grecia, a relatat miercuri ORA TV, transmite DPA.

Bărbatul ucis, Admir Murataj, era unul dintre cei trei care marţi noapte au furat saci cu bani în timp ce erau transferaţi dintr-un vehicul blindat în cala unui avion Austrian Airlines aflat pe platforma aeroportului, potrivit canalului albanez.

Suma de bani furată de cei doi complici este estimată la 2 milioane până la 10 milioane de euro (2,25 până la 11,27 milioane de dolari). Banii lichizi erau trimişi de bănci albaneze în Austria.

Murataj a fost ucis în timpul unui schimb de focuri cu poliţia. Potrivit media locale, hoţii au folosit puşti de asalt şi grenade de mână.

Două vehicule arse, probabil de tâlharii fugari, au fost găsite mai târziu.

În timpul jafului, toţi pasagerii se aflau în avion, un Airbus A320, care urma să decoleze spre Viena. Media locale afirmă că vieţile pasagerilor nu au fost în pericol în niciun moment.

Avionul a decolat mai târziu spre Viena, unde a aterizat cu o întârziere de două ore şi jumătate.

Murataj era urmărit pentru trei jafuri bancare în Albania. CNN Grecia a relatat că în 2013 el a evadat din închisoarea din Trikala, unde ispăşea o pedeapsă pentru mai multe jafuri.

Poliţia albaneză nu a confirmat încă oficial identitatea bărbatului, în aşteptarea unei analize ADN.

O purtătoare de cuvânt a Austrian Airlines a declarat că compania a decis deocamdată să oprească transportul de numerar de la Tirana la Viena.

Criminalitatea organizată constituie o mare problemă în Albania, unde autorităţile penetrează cu greu bandele ce iau adesea forma unor clanuri. 

În urmă cu trei ani, o altă camionetă blindată a fost jefuită tot pe aeroportul din Tirana.