DISTRIBUIȚI

Şefa guvernului neozeelandez, Jacinda Ardern, va fi primită de preşedintele american Joe Biden „săptămâna viitoare”, a anunţat joi Casa Albă, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Această vizită, care are loc în urma turneului lui Joe Biden în Asia, este „un alt exemplu al continuităţii angajamentului nostru în regiunea Indo-Pacifică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american Karine Jean-Pierre, fără a face mai multe precizări.


Citeşte şi: Irakul INTERZICE prin lege normalizarea relaţiilor cu Israelul – Black News

Preşedintele american depune mari eforturi pentru a întări legăturile SUA cu aliaţii lor din Asia, în faţa ambiţiilor Chinei.

Vizita premierului Noii Zeelande survine după două masacre în masă, la un interval de zece zile, care au şocat America: un masacru rasist cu focuri de armă într-un supermarket frecventat de afro-americani în Buffalo, în nord-est, urmat de un altul într-o şcoală din Texas.

Spre deosebire de SUA, care nu au reuşit să adopte o legislaţie cât de puţin constrângătoare asupra armelor de foc pentru a încerca să stăvilească fenomenul masacrelor cu focuri de armă, guvernul condus de Jacinda Ardern a reacţionat în 2019, după un astfel de masacru la Christchurch, când un adept al teoriei privind supremaţia rasei albe a deschis focul în două moschei, ucigând 51 de persoane şi rănind alte câteva zeci.

Citeşte şi: Un membru fondator al trupei Depeche Mode a murit la 60 de ani – Black News

La mai puţin de o lună, arhipelagul neozeelandez interzicea aproape toate armele semiautomate şi puştile de asalt.

Marţi, la postul american CBS, şefa guvernului de la Wellington a explicat că neozeelandezii sunt „oameni foarte pragmatici”. „Atunci când am văzut ce s-a întâmplat, toată lumea şi-a spus ‘nu mai vrem să se întâmple niciodată’ şi ne-a revenit nouă, politicienilor, să răspundem la asta”, a subliniat Jacinda Ardern.