DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a fost vaccinată vineri cu prima doză din serul Pfizer anti-COVID-19, în contextul intensificării eforturilor pentru accelerarea campaniei de vaccinare din această ţară, informează Reuters, potrivit agerpres.

Această ţara insulară din Oceanul Pacific şi-a închis graniţele şi a impus măsuri stricte de lockdown devenind unul dintre puţinele state care au stopat transmiterea comunitară a COVID-19, însă guvernul este criticat pentru campania lentă de vaccinare.


Citește și: Biden a prins curaj după întâlnirea cu Putin și vrea acum să se vadă și cu președintele chinez

”Zâmbesc dedesubtul măştii”, a spus Ardern, după ce s-a aşezat pentru a-i fi administrat serul la un centru de vaccinare din Auckland, în prezenţa reporterilor.

”Din punctul meu de vedere, nu am vrut niciodată să fiu printre primii, trebuia mai întâi să-i rezolvăm pe lucrătorii din prima linie, dar trebuie totodată să fiu un model, iar acest lucru demonstrează că este sigur, că este eficace şi că este important ca toată lumea să fie vaccinată când se iveşte oportunitatea…”, a spus ea după ce a fost vaccinată.

”E adevărat când se spune că nu doare deloc”, a adăugat premierul.

Circa un milion de doze de vaccin Pfizer au fost administrate până în prezent în Noua Zeelandă, o naţiune cu 5 milioane de locuitori. Autorităţile medicale naţionale urmează să aprobe utilizarea şi a altor vaccinuri, inclusiv serul AstraZeneca.

Autorităţile şi-au propus ca toate persoanele eligibile să fie vaccinate până la sfârşitul anului, a spus Ardern săptămâna trecută.

Citește și: UE adaugă o nouă afecțiune sanguină foarte rară pe lista efectelor secundare provocate de vaccinul AstraZeneca

Guvernul se confruntă cu o presiune în creştere pentru accelerarea vaccinărilor şi redeschiderea graniţelor. Ardern a precizat că vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane oferă mai multe opţiuni pentru redeschiderea frontierelor.

Vaccinările vor fi alocate pe criteriul vârstei, persoanele de peste 60 de ani fiind eligibile din luna iunie, iar cei de peste 55, începând cu august.

Cei cu vârsta peste 45 de ani vor fi eligibili pentru administrarea serului ani-COVID-19 de la jumătatea până la sfârşitul lui august, iar cei peste 35 de ani, de la jumătate până la finalul lui septembrie, restul populaţiei fiind eligibilă din octombrie.