DISTRIBUIȚI

Prim-ministrul neozeelandez demisionar Jacinda Ardern şi-a exprimat marţi recunoştinţa pentru timpul petrecut în fruntea guvernului, în ajunul învestirii succesorului său Chris Hipkins, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Plec cu un sentiment de gratitudine după ce am îndeplinit acest rol minunat atât de mulţi ani”, a declarat ea reporterilor în satul maori Ratana (nord), în timpul ultimei deplasări publice ca prim-ministru.


Citeşte şi: Dezertorul grupării paramilitare ruse Wagner, arestat de poliţia norvegiană – Black News

Politiciana în vârstă de 42 de ani a declarat săptămâna trecută că „nu mai are suficientă energie” pentru a-şi exercita funcţia, după cinci ani marcaţi de o erupţie vulcanică mortală, cel mai grav atentat comis vreodată în ţară şi pandemia de Covid-19.

Demisia ei, care a intervenit la mai puţin de trei ani după o victorie electorală zdrobitoare, a stârnit o dezbatere la nivel naţional despre denigrarea femeilor lideri, în special pe reţelele sociale.

Chris Hipkins, care va fi învestit ca prim-ministru miercuri, a descris drept „absolut odioase” atacurile suferite de dna Ardern în timp ce era şefa statului.

Citeşte şi: Letonia îl expulzează pe ambasadorul rus de la Riga – Black News

Jacinda Ardern a spus însă marţi că „ar detesta” ca plecarea ei bruscă să fie văzută ca o critică la adresa ţării sale.

Popularitatea guvernului laburist al dnei Ardern s-a degradat în ultimele luni din cauza recesiunii ameninţătoare şi renaşterii opoziţiei conservatoare.